Impact maken bij Fonky: onze (senior) developer Jeroen aan het woord

Ons development team werkt dagelijks aan een volledig zelf opgebouwd ERP-systeem ‘Mijn Fonky’ en heeft als geen ander impact op de werkomgeving van bijna 500 Fonkianen. In dit systeem wordt alles van de organisatie gemanaged. Denk hierbij aan GPS-tracking, real-time scores op dashboards, E-learning, gamification en challenges; alles zit in dit systeem.Best wel vet, toch? Tijd om kennis te maken met deze impactmakers. Jeroen, onze senior developer, bijt de spits af.

Jeroen is developer bij Fonky en van nature een probleemoplosser. “Grotere projecten uitdenken en nieuwe technieken onderzoeken, daar word ik blij van.”

Hoi Jeroen! Hoe maak jij impact bij Fonky?

“Het grootste deel van mijn tijd verbeter ik beschikbaarheid, onderhoudbaarheid, testbaarheid, veiligheid en schaalbaarheid van onze systemen. 

Onlangs heb ik bijvoorbeeld de orderflow opnieuw gebouwd. Ik heb voor uniformiteit binnen de code gezorgd. Op deze manier kunnen we problemen opsporen en oplossen. In de nieuwe orderflow kunnen we zelf eenvoudig aanpassingen doen of klanten toevoegen. Er is sinds deze transformatie geen downtime meer, de code is beter testbaar en problemen makkelijker op te sporen en te verhelpen. “Als ik mijn werk goed doe, merkt niemand er eigenlijk iets van.”

Verder zorg ik ervoor dat developers zoveel mogelijk tijd hebben voor programmeren. Door zoveel mogelijk processen in onze werkzaamheden te automatiseren en optimaliseren, hebben we meer tijd voor daadwerkelijk programmeren en zijn we minder tijd kwijt met handmatige, foutgevoelige werkzaamheden. Waar een feature in gebruik nemen voorheen minimaal 2 tot 4 weken duurde, kost dit nu af en toe nog maar enkele uren. Dit is zowel voor de gebruikers als voor de ontwikkelaars fijn!

Daarnaast ben ik Scrum Master en bewaak het Scrum-proces dat bestaat uit 2-wekelijkse sprints. Ik zie erop toe dat we als team geplande taken opleveren en faciliteer transparantie tijdens de dagelijkse stand-up.”

Hoe ziet je werkdag er dan uit?

“Ik parkeer tussen 8 en 9 mijn fiets. Ik haal géén koffie, loop direct door naar mijn werkplek en zet mijn bureau in de sta-stand. Tot half 10 deel ik mijn tijd in met kleine klusjes; ik beantwoord mails en Slack-berichten, doe een code review en controleer of er nog fouten of problemen zijn geweest in Mijn Fonky. Dit geeft me ruimte om mijn gedachten te ordenen en de werkzaamheden voor de dag te plannen. Eerst nog even onze stand-up; wat deed je gisteren en wat ga je vandaag doen? Loop je ergens tegenaan? 

Dan tijd voor ongestoord programmeren; het deel van mijn dag waar ik het meest naar uitkijk en energie en voldoening uit haal. Tijdens deze momenten krijg ik vrijwel niets meer van mijn omgeving mee en ben ik volledig geconcentreerd op mijn taak.

Mijn maag trekt zich trouwens niks van deze concentratie aan en laat me plichtsgetrouw weten dat het lunchtijd is. Vooruit, lekker naar buiten want de Fonky-locatie is top: práchtig oud herenpand in hartje centrum van Utrecht-mijn-stadsie. Na een wandeling langs de grachten of de Singel voel ik me altijd weer fris voor de middag.

Daarna weer verder waar ik gebleven was, programmeren! Heel af toe kom ik in een soort van ‘extreme focus’. Tijdens zo’n deepfocus-moment voelt het alsof mijn handen als vanzelf over mijn trouwe toetsenbord razen, alsof ik als een bezetene een stuk componeer. Het lijkt even alsof ik in een andere dimensie ben.”

Cool! Vertel eens iets over het team?

“We zijn een klein zelfsturend, heel verschillend, 4-koppig team. Alle teamleden hebben hun eigen rol en specialisme, maar zijn tegelijkertijd vrijwel overal bij betrokken. De product owner zoekt uit wat en wanneer er ontwikkelt moet worden, de developer ontwikkelt de code, de tester test of alles werkt. Daarna volgt een kwaliteitscontrole en release. Hierdoor voelt het écht alsof we het met zijn allen doen.”

Waarom werk jij graag voor Fonky?

“Ik vind het tof dat iedereen écht openstaat voor innovatie; voor nieuwe ideeën uitwerken of technieken toepassen krijg je veel ruimte en vrijheid! Daarnaast gedij ik goed in de informele bedrijfscultuur. 

Bij andere werkgevers voelde ik me weleens gewoon een nummertje; bij Fonky voel ik oprechte en persoonlijke waardering. 

Lekker centrale locatie, fijne koffie, goede (sta-)bureaus en fijne schermen. De veelbesproken borrels heb ik door corona nog tegoed; gelukkig zie ik wel nog regelmatig collega’s. De sfeer is energiek en informeel. Daar hou ik van, het bruist echt!”

Wat wil jij in de toekomst nog doen voor Fonky?

“Op lange termijn zou ik de verschillende onderdelen van Mijn Fonky willen opsplitsen. Denk bijvoorbeeld aan een app voor de wervers, of een eigen tool voor business intelligence. Als je qua techniek wil concurreren, dan moet je durven vernieuwen. Daar ligt een mooie uitdaging!”

Welke kernwaarden van Dapper passen het meest bij jou en waarom?

“Doorzettingsvermogen, want er zijn altijd tegenslagen.

Professioneel; als developer haal je alleen het beste uit jezelf door te blijven leren en verbeteren.

Plezier, want programmeren is gewoon mijn passie!”