Fonkiaan Nina vertelt over haar Studie Communicatie & Multimedia Design

Nina: “Je ziet ineens waarom een tv reclame goed of slecht is, en de ongelukkige lettertypes in de borden van een bedrijf.”

Welke studie moet ik kiezen? Fonkianen zaten in hetzelfde schuitje en vertellen tijdens de Fonky Studieadvies Week over hun keuze, ervaringen en tips! Wij spraken Nina over de studie Communicatie & Multimedia Design. Zij volgt dit aan de Hogeschool van Utrecht.

Wat studeer je?

Ik studeer Communicatie en Multimedia Design aan de Hogeschool Utrecht.

Waarom heb je voor jouw studie gekozen?

Ik heb voor deze studie gekozen omdat het lekker breed is. Ik wist van tevoren dat ik het leuk vond om creatief bezig te zijn, maar wat ik precies wilde wist ik niet. Er waren meerdere dingen binnen CMD die mij aanspraken, zoals video en fotografie, maar ook dat je leert om in verschillende Adobe programma’s te werken zoals Photoshop. 

Wat (of wie) heeft jou geholpen in je studiekeuze?

Allereerst studiekeuze123. Hier kon ik mij oriënteren op de verschillende studies en vanuit daar ben ik open dagen gaan bezoeken. Toen ik eenmaal geïnteresseerd was in CMD, heb ik open dagen en meeloopdagen van deze studie in verschillende steden bezocht. De studie is heel breed, waardoor het per opleidingsinstelling verschilt wat je er leert. Zo is CMD in de ene stad veel technischer dan in de andere. Ook heb ik studiekeuze123 gebruikt om te kijken in welke steden deze studie goed aangeschreven stonden.

Wat leer je met jouw studie?

Met CMD leer je hoe je door middel van concepten en design problemen op kunt lossen, een boodschap kunt communiceren, of een beleving kunt ontwerpen. Je leert welke middelen je het beste in kunt zetten en hoe deze eruit moeten komen te zien. Je leert probleemoplossend en creatief denken. Ook leer je de basis van online tools waarmee je onder andere kunt grafisch vormgeven, video’s maken, apps ontwikkelen en websites bouwen.

Wat kan je met jouw studie in de praktijk doen?

Heel veel eigenlijk! Maar de ene CMD’er is de andere niet. Het ligt eraan waar je in bent gespecialiseerd. Er zijn een aantal richtingen te onderscheiden. De een gaat iets met marketing communicatie doen, waar de andere juist iets met websites bouwen gaat doen, heel uiteenlopend dus.

Een aantal banen die ik kan benoemen zijn: Web Designer, Frontend Developer, UX Designer, Media Designer, Marketing & Communicatie Medewerker en zo heb je nog vele andere banen. 

Wat maakt je studie leuk? 

Wat ik leuk vind aan mijn studie is dat het erg praktijkgericht is. Je leert al snel de theorie toepassen omdat je, je concepten moet testen en uiteindelijk moet vormgeven. In een groepsopdracht neemt iedereen vaak een eigen rol op zich. De een houd zich bijvoorbeeld bezig met een idee uitwerken tot een concept, en de ander houd zich bezig met het ontwerpen van de app dat bij het concept hoort. Zo leer je goed samenwerken.

Bij CMD heb je voor een groot deel zelf in de hand in hoeverre jij je ontwikkelt en specialiseert. Je werkt je ideeën altijd uit tot een ontwerp. Zo heb ik een interactieve ervaring moeten maken, waarbij we uiteindelijk een leerzame escape room voor jonge kinderen hebben ontworpen. Deze test je dan ook echt met de doelgroep en zo kun je goed zien of iets écht werkt of niet.Tot slot vind ik het leuk dat je zoveel van je studie terug ziet in het dagelijks leven. Je ziet ineens waarom een tv reclame goed of slecht is, en de ongelukkige lettertypes in de borden van een bedrijf. Je vraagt je tijdens het kijken van een film af hoe ze het hebben gemaakt of waarom ze voor een bepaald shot gekozen hebben. Je kunt ineens op een andere manier kijken naar alledaagse dingen.

Ben je blij met je studiekeuze?

Ja, ik ben blij met mijn studiekeuze omdat ik het leuk vind wat je er in de praktijk mee kan doen.

Wat voor tip heb je voor toekomstige studenten met betrekking tot hun studiekeuze?

Bedenk ook goed wat je een leuke stad zou vinden om te studeren- je gaat er de komende 4 jaar nog veel zijn. Ik had bijvoorbeeld bij een open dag in een andere stad dat ik de hogeschool daar naar binnen liep en meteen dacht, dit is niks voor mij. Ondanks dat de CMD daar ook goed stond aangeschreven. Dit is nu natuurlijk wel wat lastiger dus ik zou studenten ook vragen naar hun ervaringen met de hogeschool en de stad zelf. Wat CMD betreft; je leert van heel veel verschillende dingen de basis. Het is handig om ook buiten studie jezelf te willen blijven ontwikkelen en specialiseren, hier moet je dus wel gemotiveerd voor zijn.

Hoe combineer je jouw studie met een bijbaan bij Fonky?

Dat is eigenlijk heel goed te combineren! In mijn afgelopen vier jaar was ik altijd minstens één dag vrij per week. De flexibiliteit bij Fonky is heel prettig. Als je rooster veranderd is dat ook geen probleem, omdat je jezelf kunt inplannen. Ik ben uiteindelijk in het Marketing Team terecht gekomen, waar ik werk als media designer. Het is fijn om een bijbaantje te hebben dat studiegerelateerd is, omdat ik de dingen die ik leer op school ook weer kan toepassen in mijn werk, en andersom. 

Wil jij Fonky beter leren kennen? Ben jij op zoek naar de ultieme bijbaan? Wacht dan niet langer en solliciteer vandaag nog!

Nina Wolf

Dit interview is met:

Nina Wolff