Fonkiaan Isa vertelt over haar studie Verpleegkunde

Isa: “Wetende dat je de kennis die je leert direct kan toepassen in de praktijk motiveert mij om te studeren”

Welke studie moet ik kiezen? Fonkianen zaten in hetzelfde schuitje en vertellen tijdens de Fonky Studieadvies Week over hun keuze, ervaringen en tips! Wij spraken Isa over de studie Verpleegkunde. Zij volgt dit aan de Hogeschool in Nijmegen.

Welke studie volg jij?

Ik zit op dit moment in het 3e jaar van de HBO studie Verpleegkunde, op de HAN in Nijmegen.

Waarom heb je voor die studie gekozen?

Ik heb voor de studie Verpleegkunde gekozen, omdat het een opleiding is waarbij kennis gecombineerd wordt met de praktijk. Je hebt elk jaar een stage in de praktijk, waardoor je veel ervaring op kan doen. Wat mij aan deze studie aansprak is dat je leert werken in allerlei verschillende werkvelden en je dus lekker breed opgeleid wordt. Op het moment dat ik een studiekeuze moest maken, wist ik nog niet binnen welk beroep ik mezelf later zou zien. 

Wat (of wie) heeft jou geholpen in je studiekeuze?

Iets wat mij heeft geholpen bij het maken van mijn studiekeuze, waren de ervaringen van studenten die de opleiding al volgden. Op een website kan je natuurlijk veel lezen over de opleiding en de inhoud ervan, maar de verhalen van de studenten hebben ervoor gezorgd dat ik de knoop heb doorgehakt om mij in te schrijven voor de studie HBO Verpleegkunde. 

Wat leer je met jouw studie?

Tijdens de studie HBO Verpleegkunde leer je veel verschillende dingen. Je leert over het menselijk lichaam, maar ook over verschillende gesprekstechnieken. Ook leer je verpleegtechnische handelingen, zoals injecteren, wondzorg of het inbrengen van een neus-maagsonde. Alles wat je in theorie leert en oefent, kan je vervolgens toepassen in de praktijk tijdens je stage. Dit is waar je echt leert om een verpleegkundige te zijn. Je leert ook communiceren met mensen van verschillende leeftijden, verschillende persoonlijkheden en verschillende aandoeningen. Dit heb je nodig om met zowel een peuter, een dementerende oudere, of een patiënt in een psychose te kunnen werken.

Wat kan je met jouw studie in de praktijk doen? 

Wanneer je de opleiding hebt afgerond ben je HBO Verpleegkundige. Je kan dan in heel veel verschillende werkvelden terecht. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, een verzorgingstehuis, de thuiszorg of de psychiatrie. Wat in vrijwel alle werkvelden terugkomt is zorg verlenen, maar ook dit kan erg verschillend zijn. Verder kan je als HBO verpleegkundige teamleider worden van een team, of je specialiseren in een bepaalde vorm van zorg.

Wat maakt je studie leuk? 

Wat deze opleiding leuk maakt is de verbondenheid met de praktijk. Als je de theorie hebt geleerd over een bepaald ziektebeeld, kan je in de praktijk aan de slag met het opstellen van een zorgplan bij een patiënt met dit ziektebeeld. Ook is het contact met mensen erg leuk en merk ik dat je in de praktijk echt wat voor mensen betekent. Door simpelweg een praatje te maken met iemand die al weken in het ziekenhuis ligt en eens echt te luisteren naar een patiënt, kan je al ontzettend veel voor iemand betekenen. Zo heeft een oudere dame mij wel eens met tranen in haar ogen bedankt voor mijn tijd en mijn aandacht, dit vond ik zelf echt iets moois.

Ben je blij met je studiekeuze? 

Ik ben erg blij met mijn studiekeuze, ik heb door mijn opleiding veel meer een beeld gekregen waar mijn interesses liggen en hierdoor weet ik een stuk beter hoe ik mijn toekomst voor me zie. Verder past het leren in de praktijk heel goed bij mij. Ik houd er niet van om alleen maar in de boeken te zitten. Wetende dat je de kennis die je leert direct kan toepassen in de praktijk motiveert mij om te studeren. Verder vind ik het contact met mensen erg leuk. Het verraste mij positief dat ik zoveel leer over communicatie, waardoor ik communicatief veel sterker ben geworden. 

Hoe combineer je jouw studie Verpleegkunde met een bijbaan bij Fonky?

Ik werk twee keer in de week bij Fonky. De afwisseling tussen de zorg en sales vind ik erg leuk. Dit maakt het voor mij een goede combinatie. Ik heb tot nu toe altijd tijd over gehad voor een bijbaantje en daar ben ik erg blij mee. Wat ook leuk is, is dat ik erg veel dingen die ik bij Fonky heb geleerd, toe kan passen binnen mijn opleiding. Dus ook al zijn het twee verschillende dingen, hebben ze ook overeenkomsten, zoals het versterken van je communicatievaardigheden.

Wat voor tip heb je voor toekomstige studenten met betrekking tot hun studiekeuze?

Ik raad het iedereen aan om eens rond te vragen binnen je kenniskring, naar mensen die de opleiding volgen waar jij interesse in hebt. Door iemand te spreken die ervaring met de opleiding heeft, wordt het voor jou makkelijker om te bepalen of het bij je past.

Wil jij Fonky beter leren kennen? Ben jij op zoek naar de ultieme bijbaan? Wacht dan niet langer en solliciteer vandaag nog!

Dit interview is met:

Isa van Rossum