Waarom een tussenjaar écht niet altijd een slecht idee is

‘Dus, jij gaat een jaar lekker niks doen?’ Dat is vaak de reactie die je krijgt als je zegt dat je van plan bent een tussenjaar in te plannen. Zo’n jaar is af en toe echt nog wel een soort taboe. Het beeld is vaak veel drinken, uitslapen en niets leren. Eigenlijk een jaar dat je vergooit. Niks is minder waar. Een tussenjaar is niet altijd een verloren jaar, en zeker niet altijd een slecht idee. We leggen je graag uit waarom. Kan je dit in ieder geval aan je ouders laten zien, mocht je het zwaar krijgen tijdens het vertellen ;).

Go with the flow

Tijdens een tussenjaar heb je opeens bakken met tijd. Verleidelijk om die op TikTok te besteden, ook wij bingewatchen het liefst urenlang. Maar gebruik je de uren goed, dan heb je ineens zeeën van tijd voor persoonlijke groei. Is er een hobby die je aan de kant schoof voor je schermtijd? Of wilde je meer verschillende soorten sport leren maar zat je alleen maar achter je laptop voor colleges? Dan kan je daar nu mee aan de slag. Je bouwt dus een hele set nieuwe skills op. Wie weet waar je die later weer voor kunt gebruiken!

3 keer vallen, 4 keer opstaan

Met die nieuwe skills en ervaringen kun je écht verder. Je weet uiteindelijk beter wat je wil en/of wat echt bij je past. En het leuke is; tijdens een tussenjaar heb je alle tijd om fouten te maken. Maak ze dan ook echt. Probeer vanalles en is het het niet, dan niet. Je hebt geen prestatiedruk of aankomende deadlines. Je hoeft niet binnen een periode te weten wat je wil, en wat niet. Gebruik deze tijd dus om onderuit te gaan en jezelf weer opnieuw uit te dagen. Good things start at the end of your comfort zone. Zo kom je tot de juiste keuze. Jij gaat pieken tijdens je tussenjaar!

Pieken

In onze drukke maatschappij wordt zorgen voor jezelf nog net iets te vaak vergeten. Maar niet door jou! Tijdens je tussenjaar laadt jij namelijk, tussen het ervaring opdoen, je batterij op. Je pakt je momenten waar kan om voor jezelf te zorgen. Laat die telefoon wat vaker liggen en lees een boek. Zet een goeie bak koffie (of thee) en pak een van je hobby’s erbij. Rust in je hoofd is belangrijker dan scrollen op Instagram. Zo zorg je ervoor dat jij klaar bent voor wat het leven na je tussenjaar ook mag brengen. Jij kan de wereld aan.

Consistency is key

Hoe je dat doet? Een goede planning is vaak al het halve werk. Wat wil je in een week bereiken? Op welke dagen knal jij op je werk? Houd jij ‘s ochtends een half uur selfcare of ‘s avonds? Het is belangrijk om uit te schrijven wat je wanneer van plan bent, ook al heb je geen tijdsdruk. Zo zorg je ervoor dat je toch structuur houdt in een jaar waarin de dagen leeg zijn. Je kent jezelf het beste en kan je planning precies zo invullen als je zelf wil. Ben jij totaal geen ochtendmens? Houd jezelf dan niet voor de gek en plan je ochtend niet te vol. Je zult zien dat je de taken dan toch gaat verschuiven, omdat je er geen zin in hebt. Je leert jezelf kennen én om een realistische, goede planning te maken. Ik zie alleen maar winnaars!

Ben je benieuwd naar meer? Wij posten elke dinsdag en donderdag de serie ‘Hoe overleef jij je tussenjaar’ op Instagram en TikTok. Voor meer informatie check je hier onze tussenjaar-pagina.