Van Fonk naar Flame: KiKa

Jaarlijks zorgen wij ervoor dat goede doelen of projecten worden ondersteund door ons  ‘Van Fonk naar Flame’ donatieprogramma. Onze eigen Fonkianen denken en beslissen mee over waar het geld naartoe gaat door een goed doel in te sturen. Dit jaar hebben fonkianen Britt Spee en Astrid Lommert KiKa als goed doel aangedragen. Wij zijn erg benieuwd waarom zij ervoor hebben gekozen om aan KiKa te doneren.

Over KiKa

KiKa streeft naar 100% genezing van kinderkanker. Naast dat we allemaal helaas wel iemand in de omgeving kennen die getroffen is door deze vreselijke ziekte, verliest 1 op de 5 kinderen met kinderkanker de strijd. Kinderen die getroffen worden door de ziekte kunnen niet het normale kinderleven lijden. Zij moeten ook buiten kunnen spelen en grote dromen kunnen hebben. Vandaar dat het baanbrekende onderzoek van KiKa zo ontzettend belangrijk is. Voor meer informatie hierover kun je verder lezen op de website van KiKa. 

Harde confrontatie

Toen Britt Spee twee maanden in Amerika was, kreeg ze de ziekte net iets té goed mee. Twee weken voordat zij terug naar Nederland zou vliegen, kreeg de familie waar ze toen verbleef te horen dat hun kleindochtertje van zeven een hersentumor had. Een harde klap voor Britt: “Ze zat al niet lekker in d’r vel, maar ze was nog wel echt een kindje waarmee je bijvoorbeeld kon tekenen. Als dat dan wegvalt, dan schrik je je rot. Een doodongelukkig kind dat ongezond afvalt, dat gun je niemand.”

Britt: “Mijn opa heeft kanker gehad en dat was al heftig, maar ik had het nog nooit bij kinderen gezien. Dan tref je het zelf en denk je echt; ‘holy shit’.” 

Naast de behandelingen kreeg het meisje ook last van Post Surgery Syndrome. Dit betekent dat haar revalidatieproces vanaf nul begon, omdat haar lichaam niks meer kon. Britt vertelt dat ze bijvoorbeeld niet meer kon praten en alles opnieuw moest leren. “Op dit moment zijn ze veel gas aan het geven op therapieën als fysiotherapie om alles terug te krijgen. Als dat namelijk binnen anderhalf jaar niet lukt, krijgt ze het nooit meer terug. Daarbij is het best naar, want ze zit vast in een lichaam dat niet werkt naar haar willen.”

Veel verdriet én liefde

Helaas heeft niet alleen Britt het van dichtbij meegemaakt. Astrid Lommert kreeg namelijk ruim een jaar geleden te horen dat haar kleine nichtje getroffen is door kanker. Astrid vertelt dat het leven in een keer stil komt te staan: “Het is een onvoorstelbaar zwaar traject en de enige focus is dat zij beter wordt. Je probeert als familie en vrienden zoveel mogelijk te doen en te ontlasten, maar meer dan dat kan je ook niet doen. Voor de rest moet je 100% vertrouwen op de artsen en de wetenschap. En de enige manier waarop dat kan door ontwikkelen, is geld doneren.”

Astrid: “Kinderen zijn onschuldig. Het is gewoon pech en dat maakt het een zo frustrerende ziekte.”

Astrid geeft aan dat er twee kanten zijn aan de situatie: “We zijn nu een bizar jaar verder. Niet alleen een jaar van verdriet en angst, maar ook een van heel veel kracht en liefde. Het is namelijk wel iets is wat je wakker schudt. Ondanks dat het een zwaar onderwerp is, zet het tegelijk ook dingen in perspectief. Je tijd samen wordt nog veel waardevoller, waarbij je intens geniet van de goede momenten.”

Wat is jullie hoop voor de toekomst wat betreft kinderkanker? 

Astrid: “Al is kinderkanker nog niet de wereld uit geholpen, alles wat KiKa kan onderzoeken en ontwikkelen om de ziekte draagbaarder en pijnlozer te maken, is meegenomen. Het doel van KiKa is ieder kind kankervrij, maar dat kan alleen als er heel veel geld in de onderzoeken wordt gestoken.”

Britt: “Ik hoop dat kinderen en families niet zo lang in onwetendheid hoeven te zitten. Dat was namelijk bij de familie waar ik was het geval, zij wisten in het begin niet wat er aan de hand was. Het moet sneller achterhaald kunnen worden. Daarbij hoop ik dat de behandelingen zo goed zijn, dat een kind niet zo lang hoeft te revalideren. Dit meisje mist namelijk minimaal twee jaar van haar kinderleven en daarna zal ze waarschijnlijk nog niet de oude zijn.”

Onze donatie 

Met onze donatie van €2000,- kan KiKa doorgaan met het maken van mooie stappen wat betreft onderzoek naar kinderkanker. Daarvoor, een dankjewel naar Britt en Astrid voor het aandragen van dit veelbetekende doel. Het is belangrijk dat deze onderzoeken ondersteund blijven worden. Dus als jij nog graag een donatie wil doen of op een andere manier wilt bijdragen aan KiKa, neem dan een kijkje op de website van KiKa.