Van Fonk naar Flame: Stichting Levensportret 

Met ons donatieprogramma ‘Van Fonk naar Flame’ leveren wij een bijdrage aan goede doelen of projecten waarmee we een verschil kunnen maken voor een betere wereld. Ieder jaar reserveren wij een geldbedrag hiervoor. Onze Fonkianen bepalen welk goed doel er wordt gesteund door deze in te sturen. Dit keer bespreken we Stichting Levensportret.

Onze Fonkiaan Nina Wolff heeft Stichting Levensportret aangedragen met als doel een oud klasgenootje, Sofie Helsen, te steunen. Sofie heeft namelijk geld opgehaald voor Stichting Levensportret door de Kilimanjaro te beklimmen. Nu zijn wij erg nieuwsgierig naar haar ervaring tijdens dit bijzondere avontuur en naar de reden waarom deze stichting is gekozen. 

Wat is Stichting Levensportret? 

Stichting Levensportret is een organisatie die zich inzet voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Ieder jaar krijgen 100.000 mensen het verschrikkelijke nieuws te horen dat ze ongeneeslijk ziek zijn. 100.000 dierbaren die niet vergeten mogen worden. Daarom zorgt Stichting Levensportret ervoor dat er voor de naasten een waardevolle en blijvende herinnering wordt achtergelaten. Ze biedt mensen de mogelijkheid om kosteloos hun levensverhaal te vertellen in een videoportret. Ga voor meer informatie naar de website van Stichting Levensportret. 

Het verhaal van Sofie 

In april 2023 kwam er een harde klap binnen voor Sofie nadat haar vader is komen te overlijden. Dit zorgde voor veel mixed feelings, aangezien zij in november 2023 zou vertrekken naar Tanzania om af te studeren tot dokter en haar vader dit avontuur helaas niet meer mee kon maken. Sofie is uiteindelijk toch het vliegtuig ingestapt om voor drie maanden lang haar laatste coschap voor haar studie geneeskunde af te ronden. Nadat ze was afgestudeerd is ze 19 februari begonnen met het beklimmen van de hoogste berg van Afrika. Drie andere coassistenten uit Nijmegen hebben haar hierbij versterkt.

Sofie heeft middels haar klim geld opgehaald voor Stichting Levensportret. Je kan hier meer over lezen én doneren (!) op haar eigen donatiepagina. Ze vertelt hoe ze bij dit mooie doel is gekomen: “Mijn ouders hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheden die deze stichting biedt, zij hebben namelijk een levensportret laten maken. Toen ik dat hoorde, hoopte ik dat anderen ook die kans zouden krijgen.” De organisatie bestaat bovendien niet zo lang en veel mensen kennen het nog niet, terwijl er wel ontzettend veel mensen zijn die er wat aan zouden kunnen hebben. Sofie praat vol lof over de stichting: “Ik vind het een ontzettend mooi doel, omdat de mensen die een levensportret aanvragen er niets voor hoeven te betalen. Het is echt op donatiebasis.”

Sofie: “De mensen van Stichting Levensportret werken heel hard voor een ander zonder dat zij er voor worden betaald. Dat vind ik gewoon super bijzonder.” 

Speciale zes dagen 

19 februari is Sofie samen met haar team begonnen aan het avontuur. Iedere dag wandelden ze met z’n vieren een heel eind, waarna zij ‘s avonds in een tent op de berg wat slaap mee konden pakken.

Normaal gesproken duurt de hele tocht zeven dagen, alleen bij Sofie en haar klimgenoten liep het nét wat anders. Zij hebben er namelijk zes dagen over gedaan. De oorzaak? Een extreme storm op de laatste nacht: “Je staat om half 12 ‘s avonds op en dan loop je de hele nacht door naar de top. Er was alleen toen zo’n hevige storm, dat niemand daar meer heen mocht. We zijn wel een heel eind gekomen, maar uiteindelijk moest iedereen terugkeren. ‘s Ochtends kwamen we weer terug op ons kamp en zijn we de berg helemaal afgelopen. Best een raar gevoel, omdat de route terug gewoon één rechte lijn naar beneden is. Je doet er namelijk wel vijf dagen over om helemaal naar boven te komen en dan ben je opeens binnen 9 uur weer op de plek waar je begon.”

Sofie: “De storm had bijna alle tenten kapotgemaakt, dus je kon wel zeggen dat het een bijzonder avontuur was.”

Volgens Sofie hing er een fijne sfeer: “Iedereen is daar voor hetzelfde doel en dat is de top halen. De natuur is prachtig, de mensen zijn leuk en het team is geweldig. Het was echt heel speciaal, maar soms ook zeker zwaar. Veel mensen krijgen hoogteziekte en het is echt heel koud, vooral tijdens het slapen. De volgende dag lachte je daar wel weer om en daarbij was het niet zó zwaar dat ik dacht; ik stop ermee.” Naast fysiek is het mentaal uiteraard ook niet niks en zijn er emotionele stukken: “Soms is het best wel pittig. In je achterhoofd zit natuurlijk de reden waarom je het doet en dat geeft ook extra motivatie.”

Onze donatie

Sofie weet hoeveel Stichting Levensportret ermee geholpen wordt: “Ik vind het gewoon een heel belangrijk doel. Ik kreeg bijvoorbeeld een berichtje van de oprichter dat zij met het geld dat ik had opgehaald acht gezinnen hebben kunnen helpen. Dat vind ik wel echt veel. Mijn hoop is vooral dat de stichting meer bekendheid gaat krijgen en daarmee meer mogelijkheden om mensen te helpen. Niet alleen financieel, maar dat mensen er ook van weten zodat zij het kunnen aanvragen. Dat zou ik heel fijn vinden.”

Wij zijn ontzettend blij dat we Stichting Levensportret mogen steunen met een mooi bedrag van €2000,-. De missie om alle ongeneeslijk zieken in Nederland te helpen door iets waardevols en tastbaars achter te laten, vinden wij fantastisch. We hopen dat er met dit streven nog vele mooie portretten gemaakt kunnen worden!

Benieuwd naar de andere verhalen van ons donatieprogramma Fonk naar Flame? Lees hier hier!