Expeditie InnerFonk door de ogen van onze Fonkiaan Joy

Na het succes van Back to the Wild vorig jaar is het nu tijd om het programma te optimaliseren en meer eigen te maken. Daaruit rolde Expeditie InnerFonk. Drie dagen terug naar de natuur en op zoek naar je innerlijke ambities, valkuilen en sterktes. Even helemaal geen telefoon, (werk)druk of verwachtingen. Gewoon even focussen op jezelf. Aan de hand van verschillende opdrachten werden onze Fonkianen getest om hun innerlijke zelf omhoog te halen. Onze OG Fonkiaan Joy deed vorig jaar mee en zat nu in de organisatie. We stellen hem dan ook graag wat vragen. Komt ‘ie:

Vertel Joy, dit was jouw tweede keer al. Was het leuker dan de vorige?
J: Ja, ik durf te zeggen van wel, omdat we het nu zelf konden doen. We hebben de verhoudingen qua oefeningen iets aangepast naar 10% minder intensief en 10% meer fun. Dat was echt perfect. Het was echt heel leuk dit jaar.

Ik zou het best eng vinden omdat je best wel open moet zijn. Is dat voor jou makkelijker omdat het de tweede keer is? Of hebben jullie het heel anders aangepakt?
J: Nou, de vorige keer hadden we drie sessies, één deed ik mee en bij twee was ik een begeleider. Deze keer heb ik hem helemaal begeleid. Maar wat ik dus heel mooi vind aan Expeditie InnerFonk is dat op de een of andere manier iedereen zich wel open stelt. Er wordt echt een veilige bubbel gecreëerd. Door de leeftijd van Fonkianen is er binnen Fonky wel een roddelcultuur, maar ik heb totaal niet het gevoel dat er over de dingen die op tafel zijn gegooid tijdens het weekend geroddeld gaat worden. Dat vind ik wel heel mooi. Je merkt gewoon dat iedereen echt beseft dat mensen zich kwetsbaar opgesteld hebben, en dat je daar dus gewoon delicaat mee omgaat.

Jullie waren drie dagen weg, toch? Hoe zag de planning eruit?
J: Klopt. We beginnen in de ochtend. Als we aankomen zorgen we voor tijd om even te landen. Denk aan je slaapplekje opbouwen met een zeil, touw en haringen. Het is heel grappig om te zien dat sommigen samen gaan liggen en anderen een plekje totaal voor zichzelf gaan maken. Daarna openen wij Expeditie Innerfonk waarbij we gelijk als eerste alle telefoons innemen. We vragen dan ‘Wat leg je weg?’. Voor de een is dat een gezin en voor de ander is het een TikTok verslaving, haha. Na het inlevermoment gaan we lunchen en een stukje wandelen. Op dag 1 startte we met een oefening over kernwaarden. Even teruggaan naar het middelpunt. We koken daarna met zijn allen het avondeten. Heel basic, maar iedereen was heel blij. ‘s Avonds deden we nog een oefening over de levenslijn en toen was het tijd om te slapen. Dagen 2 en 3 zagen er eigenlijk hetzelfde uit. Samen eten, oefeningen doen en tussendoor de gezelligheid opzoeken door een potje weerwolven.

Het was ook wel echt een leuke groep. Kenden al veel mensen elkaar onderling?
J: Ja, klopt. Gewoon echt het type Fonkiaan. Nou ja, kennen is een groot woord. Ik denk dat de meeste elkaar ‘kende’ van werk, dus best wel oppervlakkig. Door Expeditie InnerFonk kom je er écht achter hoe iemand in elkaar zit, en leer je elkaar op een hele andere manier kennen. Ik heb vaak voorbij horen komen ‘Wow dit wist ik helemaal niet van je’ van iemand die dacht dat hij de ander al kende. Dat is echt het leuke aan deze expeditie.

Klinkt echt heel goed allemaal. Dus, volgend jaar ben je er weer bij?
J: Ja, absoluut!

Wil jij alle foto’s zien van Expeditie InnerFonk?

Check ze hier!

Meer Fonky Stories lezen?