Van Fonk naar Flame: Stichting UAF

Ken jij ons donatieprogramma ‘Van Fonk naar Flame’ al? Met dit donatieprogramma reserveren wij jaarlijks een geldbedrag voor het goede doel. Iedere inschrijving vanuit onze projecten staat gelijk aan een ‘Fonk’ die wordt overgebracht en vertegenwoordigt een waarde voor het programma. Onze Fonkianen (collega’s, red.) bepalen welke goede doelen of projecten er jaarlijks gesteund worden. 

Onze Fonkiaan en Senior Designer Kimball heeft dit jaar een belangrijk initiatief aangedragen voor het ‘Van Fonk naar Flame’ programma; Stichting UAF (Universitair Asiel Fonds). Deze stichting zet zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals en hun integratie op de arbeidsmarkt, al sinds 1948! Het UAF geeft deze professionals financiële steun, begeleiding en advies. 

Op slimme en effectieve manieren biedt het UAF vluchtelingen de kans zich te ontwikkelen. Elke student heeft namelijk recht op een eerlijke kans in de maatschappij én arbeidsmarkt. Het UAF is de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland en begeleidt jaarlijks 3.800 gevluchte studenten en professionals, zo ook Hakeem. 

Na 150 (!) sollicitaties staat Hakeem weer voor de klas

Engels docent Hakeem Waguma (33) verstuurde honderdvijftig sollicitaties voordat hij werd aangenomen. Dankzij de inspanningen van het UAF werd Hakeem toch uitgenodigd voor een gesprek bij een schooldirecteur. Hij greep meteen zijn kans en zei: “Ga lekker zitten en geniet van mijn les!” 

Het verhaal van Hakeem

Hakeem wordt geboren in Oeganda, waar hij (de voertaal) Engels studeert. Eerst geeft Hakeem les in Kampala, waarna hij een buitenkansje krijgt om in Turkije aan de slag te gaan als Engels docent. Al die jaren bij elkaar staat hij in totaal 8 jaar voor de klas, totdat het in Turkije niet meer veilig is voor Hakeem. Hij vlucht in 2016 naar Nederland waar hij twee jaar wacht op een verblijfsvergunning. In 2018 krijgt hij groen licht en kan Hakeem beginnen aan de lerarenopleiding Engels aan de HAN

De opleiding is voor Hakeem appeltje-eitje; hij studeert in plaats van 4 jaar, binnen 2 jaar af. Hakeem start in 2020 met een Nederlands hbo-diploma én een bak aan ervaring aan zijn sollicitatieproces. Maar dit ging helaas niet over rozen. “Ik had niet verwacht dat dit zo lastig zou zijn, medestudenten die nog nooit voor de klas hadden gestaan kregen wel een baan.” 

Het UAF in actie

Hakeem’s begeleider van het UAF wees hem daarna op een vacature van het VMBO Trivium College Amersfoort. Hakeem had daar al een keer gesolliciteerd dus had er een beetje een hard hoofd in. Hij werd door het UAF gekoppeld aan de directeur en kreeg gelijk de kans een proefles te geven. Ze waren gelijk enthousiast. “Don’t judge a book by its cover,” aldus Hakeem. 😉

© Stichting UAF 

Over de donatie van Fonky

Het UAF is erg blij met de bijdrage van Fonky. “Het is ontzettend belangrijk dat iedere student een gelijke kans krijgt. We zijn ontzettend dankbaar met deze donatie, wetende dat Fonky dichtbij de ontwikkeling van elke student staat.” 

Ken jij als Fonkiaan ook een project of goed doel dat een donatie van Fonky goed kan gebruiken? In november starten de inzendingen van 2023. Laat het ons weten door een omschrijving ervan én een pitch voor jouw inzending te mailen naar marketing@fonky.nl. Vertel ons waarom dit project of goede doel belangrijk voor jou is en waarom zij een donatie verdienen. Tijdens de jaarmeeting in januari worden alle gekozen projecten van het ‘Van Fonk naar Flame’ programma bekendgemaakt.