Fonkiaan Aysha vertelt over haar studie Rechten

Aysha: “Je ontwikkelt je kennis, inzicht en vaardigheden in de fundamentele beginselen van het recht”

Welke studie moet ik kiezen? Fonkianen zaten in hetzelfde schuitje en vertellen tijdens de Fonky Studieadvies Week over hun keuze, ervaringen en tips! Wij spraken Aysha over de studie Rechten. Zij volgt dit aan de Universiteit van Leiden.

Welke studie doe je en waar studeer je?

Ik studeer rechten aan de Universiteit in Leiden.

Waarom heb je voor rechten gekozen?

Op de middelbare school waren maatschappijleer en maatschappijwetenschappen mijn favoriete vakken. Deze vakken boden je kennis over het recht. Ik wilde graag dieper in op deze kennis en daarom leek rechten mij een goede keuze. Ook wilde ik van jongs af aan al advocaat worden.

Wat (of wie) heeft jou geholpen in je studiekeuze?

In de derde klas heb ik een paar dagen meegelopen bij een advocatenkantoor en dat vond ik ontzettend leuk. Daarnaast ben ik naar een aantal open dagen en meeloopdagen geweest in verschillende steden waardoor ik steeds enthousiaster werd. Ook deed mijn broer al rechten dus die kon mij er ook veel over vertellen.

Wat leer je met jouw studie?

Je ontwikkelt je kennis, inzicht en vaardigheden in de fundamentele beginselen van het recht. Daarbij leer je omgaan met een wettenbundel, jurisprudentie, het lezen van Kamerstukken en het toepassen van rechtsregels op de feiten. Bovendien werk je aan je juridische en schriftelijke taalbeheersing en maak je uitgebreid kennis met alle rechtsgebieden: privaatrecht, strafrecht, staats- en bestuursrecht en Europees en internationaal recht. Je leert kritisch te reflecteren op het recht om zodoende een juridische casus te analyseren en maatschappelijke problemen of belangen te vertalen in een verdedigbaar juridisch betoog op academisch niveau. De mondelinge en schriftelijke  vaardigheden leer je verder te ontwikkelen en te beoefenen.

Wat kan je met jouw studie in de praktijk doen?

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden. Rechten is een brede opleiding die analytisch en nauwkeurig denken bevordert. Je kunt terechtkomen in typisch juridische functies als advocaat, rechter, officier van justitie of notaris. Maar je kunt ook slagen in leidinggevende functies of als jurist bij bedrijven, de overheid of non-profit organisaties. Je kunt dus heel veel kanten op.

Wat maakt je studie leuk?

Wat de studie heel leuk maakt is dat het ontzettend breed is en je veel leert over heel veel verschillende rechtsgebieden. Hierdoor is de studie niet eentonig en is er altijd wel iets wat je leuk vindt.

Ben je blij met je studiekeuze?

Zeker! Het vele lezen is af en toe wel even doorbijten, maar dit is vooral als je een vak hebt wat je iets minder vind dan de andere vakken.

Hoe combineer je jouw studie met een bijbaan bij Fonky?

Rechten heeft weinig contacturen waardoor je meestal 1 of 2 dagen in de week geen studie hebt. Tijdens tentamenperiodes is het soms wat moeilijker te combineren, maar gelukkig helpt Fonky heel erg mee en is daarin heel flexibel. Als je door tentamens even niet kan werken, kan je dat heel makkelijk weer inhalen als je het weer rustig hebt.

Wat voor tip heb je voor toekomstige studenten met betrekking tot hun studiekeuze?

Wat ik als tip mee zou willen geven is dat je echt iets moet kiezen wat je leuk lijkt en niet iets kiest omdat je denkt dat je met die studie de beste kans op een baan krijgt. Als je iets kiest wat je niet zo leuk vindt, dan wordt studeren een stuk lastiger én kost het je meer tijd. 

Wil jij Fonky beter leren kennen? Ben jij op zoek naar de ultieme bijbaan? Wacht dan niet langer en solliciteer vandaag nog!

Aysha

Dit interview is met:

Aysha Kraaijeveld