Memorabele eerste Fonky Seminar met Remy Bonjasky en Jochum Jarigsma

Vanaf een poster staren twee toppers in hun vakgebied mij vastbesloten aan: ‘’Thomas, jij gaat naar die seminar!’’

Thomas Nijenhuis

Memorabele eerste Fonky Seminar met Remy Bonjasky en Jochum Jarigsma

‘‘Thomas, we gaan ons aanmelden voor die Fonky Seminar!’’ Ik heb amper de mogelijkheid om mijn tablet en jas en overgebleven VIP-kaarten op de tafel neer te leggen of Levent sleurt mij mee richting de Fonkybar van vestiging Nijmegen. ‘’Gozer, rustig! Waar heb je het over man?’’. Vanaf een poster staren twee toppers in hun vakgebied mij vastbesloten aan: ‘‘Thomas, jij gaat naar die seminar!’’ In combinatie met het enthousiasme van Levent en een leerzame/Fonky-waardige avond in het verschiet besluiten we dan maar direct een lijstje aan te maken in de Whatsappgroep met het credo: Fonky Nijmegen met zoveel mogelijk man naar Pathé Utrecht Leidsche Rijn. Zo gezegd, zo gedaan. Geïnspireerd door de dresscode zit de bus enkele weken later vol met collega’s en vrienden die door een ringetje te halen zijn.

Op locatie worden de gebruikelijke handjes geschud, de vertrouwde wangen gekust en de nodige sterke verhalen weer uitgewisseld.

Thomas Nijenhuis

Eenmaal aangekomen op locatie worden de gebruikelijke handjes geschud, de vertrouwde wangen gekust en de nodige sterke verhalen weer uitgewisseld. Want vanavond is de Fonky Family weer vanuit alle windstreken en vestigingen afgereisd met het doel ons te laten inspireren en motiveren door de twee gastsprekers van vanavond: Jochum Jarigsma, social entrepeneur en oprichter van het gerenommeerde DOEL-programma, maar bovenal salestrainer die ons vanavond een spiegel voor zal gaan houden. Daarnaast is Remy Bonjasky vanavond te gast. Surinaams kickboxfenomeen met maarliefst drie K1 wereldtitels op zijn naam wie ons meeneemt vanaf Paramaribo naar een tot de nok toe gevulde Tokyo Dome. Maar voordat we hen mogen begroeten, verwelkomen we onze eigen fenomenen en Fonky geestesvaders: Jordy, Erol en Ruben. Onder leiding van beroepscharmeur en Operational Manager Ismar Halilovic horen we vanavond hoe de Fonky-boom van een zaadje uitgroeit tot een diepgewortelde boom. Een boom die staat voor kracht en kwaliteit, maar bovenal de wil om door te groeien en het uiterste uit jezelf te halen!

Zeven jaar later … dragen in totaal 330 collega’s bij aan de Fonkydroom van een voormalig visverkoper, rommelmarktexpert en E-pupil …

Thomas Nijenhuis

Fonky begon ooit vanuit een studentenkamer in Groningen. Drie vrienden zien na een 8-uur journaal in 2011 een gat in de markt liggen. De papieren krant kent steeds minder abonnees en de oplages dalen drastisch. De ondernemingsgeest van de drie zorgt ervoor dat ze een deal af weten te dwingen bij toenmalig hoofdredacteur Het Friesch Dagblad. Binnen drie maanden moeten er onderaan de streep honderden abonnementen worden uitgeschreven. Het zogenoemde zaadje ontkiemt en in een noodtempo wordt er met bloed, zweet en tranen de ene na de andere brievenbus gevuld door de heren. Het target werd behaald met factor 2 en slechts drie maanden later staat er een handtekening onder het toegezegde contract. Zeven jaar later staan er vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen en Eindhoven en dragen in totaal 330 collega’s bij aan de Fonkydroom van een voormalig visverkoper, rommelmarktexpert en E-pupil wie loten voor de lokale voetbalvereniging verkocht langs de deuren. Want daar werd op jonge leeftijd de passie voor sales geboren!

… een boeiend verhaal waaruit blijkt dat je zelfs aangenomen kan worden voor een topfunctie, terwijl je niet eens over de juiste capaciteiten beschikt …

Thomas Nijenhuis

Dan is het het woord aan Jochum Jarigsma. Voor de ruim 180 koppen in de zaal ongetwijfeld de meest onbekende gastspreker van de twee, maar daardoor zeker niet minder interessant. Integendeel, blijkt zelfs. Door middel van cases en persoonlijke ervaringen neemt hij ons in de komende drie kwartier mee in een boeiend verhaal waaruit blijkt dat je zelfs aangenomen kan worden voor een topfunctie, terwijl je niet eens over de juiste capaciteiten beschikt, maar ook hoe je als topverkoper in spé in jezelf onder een drietal verkeersovertredingen uit kan praten. Simpelweg door de levelen met de personen wie je tegenover je hebt, de focus van je gesprek te verplaatsen naar waar jíj(!) dat wilt. Door het rondgaan van de Catch Box ontvouwt er zich uiteindelijk een interactief geheel waarin er wordt gereflecteerd op eigen handelen waardoor we aan de deuren of op de straat net weer dat extra stapje kunnen zetten om die sale binnen te halen!

De zaal is inmiddels zo luisterend stil gepraat dat Bonjasky zelf moet hinten naar een oorverdovend applaus.

Thomas Nijenhuis

Na de pauze is het de beurt aan Remy Bonjasky wie de zaal ruim een half uur oorverdovend stil weet te krijgen. Niet alleen door zijn imposante verschijning, maar vooral door zijn onverzettelijkheid wie hem de carrière bracht wie hij uiteindelijk titel na titel bracht. Het mooie aan zijn anekdotes is dat wij ons als verkopers hierin kunnen herkennen op onze manier. Want niets komt vanzelf, zo blijkt. Presteren, op je bek gaan, ‘opstaan en je kleren afvegen’ en weer opnieuw de strijd aan gaan gebeurt ook langs de deuren. En uiteindelijk staan we in de spiegel en kijken we onszelf aan met de vraag: heb ik het maximale vandaag uit mezelf gehaald? De zaal is inmiddels zo luisterend stil gepraat dat Bonjasky zelf moet hinten naar een oorverdovend applaus. Als klap op de vuurpijl worden er nog wat persoonlijk gesigneerde bokshandschoenen verloot onder de deelnemers van de winactie. Voorafgaand aan de Seminar kreeg iedereen de mogelijkheid om een polaroidfoto te maken voor de Fonky fotowall en deze up te loaden op zijn of haar Instagrampagina. Uiteindelijk was Max Ellens van vestiging Rotterdam de gelukkig; gefeliciteerd!

Zo geven we niet alleen de leukste bijbaan en een mooie loonstrook mee, maar ook uiterst bruikbare bagage voor de rest van onze carrière.

Thomas Nijenhuis

Fonky zou uiteindelijk Fonky niet zijn als er niet afgesloten zou worden met een aansluitende borrel. In de komende uren laten we ons de wijze lessen van vanavond dankbaar bezinken. De verschillende vestigingen smelten weer samen aan de bar en maken even dankbaar gebruik van het feit Bonjasky nog even aansluit. Zo worden de Instagramstories en tijdlijnen weer van wat verse content voorzien, maar is aan het einde van de avond het belangrijkste dat we als Fonky Family weer wat dichter bij elkaar zijn gekomen. Niet alleen omdat we een bijbaan hebben waar we het geweldig naar ons zin hebben en waar we bovengemiddeld bij kunnen verdienen, maar vooral omdat Fonky ons vanavond als ambassadeur van onze toekomst weer een stukje beter, leergieriger en dapperder heeft gemaakt! Zo geven we niet alleen de leukste bijbaan en een mooie loonstrook mee, maar ook uiterst bruikbare bagage voor de rest van onze carrière.

… aan het einde van de avond het belangrijkste dat we als Fonky Family weer wat dichter bij elkaar zijn gekomen.

Thomas Nijenhuis

Dit artikel is geschreven door Thomas Nijenhuis, Sales Coach bij Fonky vestiging Nijmegen.