Niels vertelt over zijn ervaringen als HR Manager bij Fonky

Niels vertelt over zijn ervaringen als HR Manager bij Fonky

Ben jij altijd al benieuwd geweest wat er op het hoofdkantoor van Fonky gebeurt? In onze nieuwe blogserie zijn verschillende hoofdkantoormedewerkers aan het woord over hun werkzaamheden bij Fonky. We trappen af met de HR Manager, Niels Littooij!

Wie ben je en wat doe je bij Fonky?

“Ik ben Niels Littooij, Human Resource Manager bij Fonky. Mijn werkzaamheden zijn heel uiteenlopend. Ik ben verantwoordelijk voor alle posities binnen Fonky. Je kan het opdelen in verschillende fasen, beter bekend als de Employee Journey. Dat is het moment dat iemand wordt aangenomen tot het moment dat iemand uitstroomt en alles wat daartussen valt zoals doorgroeimogelijkheden, kansen die iemand heeft, resultaten die iemand neerzet, beloningsbeleid, maar ook als het iets minder goed gaat. Ook willen mensen op vakantie of worden mensen ziek, daarmee moet je op de goede manier omgaan en kaders voor geven. Dat zijn allemaal punten die bij HR horen.”

Hoe ben je bij Fonky terecht gekomen?

“Ik heb gesolliciteerd via een vacature op Facebook. Op dat moment liep ik stage bij Ace&Tate. Er waren op dat moment geen mogelijkheden om aan de slag als HR medewerker bij Ace & Tate, dus ben ik om me heen gaan kijken. Toen kwam ik de vacature HR Manager bij Fonky tegen. Ik had toen een heel leuk telefoongesprek met Ismar (de Operational Manager bij Fonky), die destijds nog verantwoordelijk was voor recruitment van kantoorfuncties. “

Waarom heb je voor Fonky gekozen toen je die vacature voorbij zag komen?

“Ik wilde graag bij een groeiende organisatie werken, op dat moment liep ik ook stage bij een enorm snelgroeiende organisatie. Fonky ging enorm groeien dus dat sloot hartstikke goed aan bij wat ik wilde en het domein HR claimen. Mijn eerste gesprek was met Jordy en Ismar. Zij zette samen een heel overtuigend verhaal neer over wat zij wilde gaan doen met Fonky, wat hun visie was met betrekking tot het personeel. Mijn visie is dat je als HR Manager één van de belangrijkste mensen bent die bij de cultuur van de organisatie moet passen. De kernwaarden DAPPER spraken mij heel erg aan.

Ook was ik op zoek naar een organisatie die gevestigd was op een plek die ik met de fiets kan bereiken. Al mijn bijbanen en stages waren buiten Utrecht en ik was het structurele reizen beu. Ik wilde niet elke dag meer lang reizen. Perfecte timing of niet, op dat moment ging Fonky een hoofdkantoor openen in Utrecht.

Aan het begin van mijn Fonky carrière vraag je je natuurlijk af of je dit wel kan, het is veiliger en logischer om onderaan de ladder te beginnen. Dit werd als het ware ondernemen binnen de onderneming. Het was een domein waar binnen Fonky nog niet genoeg aandacht naar toe ging. Je bent eigenlijk een pionier op het gebied van HR om alles binnen Fonky vorm te geven, niks staat vast en alles is mogelijk zolang het binnen de wet past haha.

Waarom heb jij voor Human Resources gekozen?

“Dat is ook wel een leuke vraag! Ik heb voor HR gekozen omdat ik de brug wilde slaan tussen het psychologische en commerciële aspect. Ik vind psychologie heel interessant en had veel affiniteit met het commerciële aspect. Vroeger verkocht ik snoepgoed en dat soort dingen uit m’n kluisje op de middelbare school. Maar ik wilde graag iets met mensen doen, binnen het commerciële domein. Qua studie sloot de opleiding Human Resource Management hier goed bij aan en zit hier nu heel erg op mijn plek.”

Welke raakvlakken zie jij tussen psychologie en jouw functie bij Fonky?

“Bij recruitment voer je veel gesprekken om te kijken, testen en proeven of de kandidaat geschikt is voor de functie en of hij of zij past binnen de bedrijfscultuur van Fonky. Bij zo’n gesprek moet je een hoop filteren door middel van het stellen van de juiste vragen. Daarnaast vraag je, je ook af of de huidige procedure de meest optimale manier is om te testen of een kandidaat geschikt is voor de functie. Waarom voeren we überhaupt gesprekken? Je kan mensen bijvoorbeeld ook een test laten maken om er op die manier achter te komen welke persoonlijke kenmerken hij of zij bezit. Zo kan je kandidaten gemakkelijk met elkaar vergelijken en teams vormen die bij elkaar passen en verder brengen in plaats van bijvoorbeeld allemaal dezelfde type mensen die elkaar napraten. Dit is onder andere het psychologische domein wat ik interessant vind.”

Op basis waarvan bepaal jij of iemand wel of niet bij Fonky past?

“Dit ligt natuurlijk aan de functie. Over het algemeen kijk ik naar consistentie, houding, is iemand sales minded, zelfvertrouwen. Meestal voeren we twee sollicitatiegesprekken met de kandidaat om iemand zo goed mogelijk te beoordelen. We hebben functies die veel vragen van over het algemeen junior mensen, dan wil je een goede beslissing maken of dit wel gaat lukken in plaats van iemand doorlaten en in de proeftijd erachter komen dat het niet gaat lukken. Ik vind het belangrijk dat de toekomstig leidinggevende een zo goed mogelijk beeld krijgt van de kandidaat waarmee hij of zij gaat werken.”

Hoe zou jij de bedrijfscultuur bij Fonky omschrijven?

“De definitie van cultuur is eigenlijk gewoon een groep mensen met een persoonlijkheid die elkaar verbindt. Wij zijn één grote groep van Fonky: dé Fonky Family! Ik zou mensen bij Fonky omschrijven als energiek, uitgesproken en jong. Iedereen probeert het maximale uit zichzelf te halen en zet op zijn eigen manier het resultaat neer. Deze mensen maken mijn baan super leuk!”

Wat wil jij mensen die hier komen solliciteren meegeven?

“Wees vooral jezelf, geef een stevige hand, kijk iemand recht in de ogen aan, laat op een eerlijke manier jezelf zien, bereid je voor en stel jezelf ook kwetsbaar op door de vragen eerlijk te beantwoorden.”

Wil jij Fonky beter leren kennen? Ben jij op zoek naar de ultieme bijbaan? Wacht dan niet langer en solliciteer vandaag nog!