Rutger vertelt over de raakvlakken tussen zijn hobby BMX’en en werken bij Fonky!

Ik ga niet naar mijn werk, maar naar mijn familie!

Rutger van Gent

Rutger vertelt over de raakvlakken tussen zijn hobby BMX’en en werken bij Fonky!

Hoi Rutger, vertel eens wat over jezelf. Wie ben je, waar kom je vandaan en wat doe je?
Ik ben Rutger van Gent, 21 jaar, ik kom uit Doetinchem en ik werk bij Fonky. Naast Fonky BMX ik heel veel en studeer ik niet meer, want ik heb inmiddels een opleiding afgerond.

Hoeveel werk je bij Fonky en voor welk project loop je?
Ik werk gemiddeld 3 à 4 dagen en loop deur-aan-deur projecten en af en toe als ambassadeur bij een museum.

Hoe ben je bij Fonky terecht gekomen?
Via Sjim van Fonky Nijmegen. Ik kende hem eigenlijk nog helemaal niet. Hij begon net met BMX’en en vroeg of ik een keer met hem wilde BMX’en. Toen die dag heeft hij mij ook gelijk overgehaald om bij Fonky te komen werken.

En toen dacht je, dat is wel wat voor mij!?
Nee, ik dacht juist dat ga ik absoluut niet doen. Uiteindelijk heeft hij mij zover gekregen dat ik toch op gesprek ben gekomen en heb ik alles gehaald. De eerste dag vond ik eerlijk gezegd heel saai, maar toen zei Sjim: “Je hebt nog een dag, dus gewoon doen joh!”. De eerste dag maakte ik geen een sale. Toen ik de tweede dag mijn eerste sale maakte was ik helemaal om. Ik wilde nog veel meer sales maken en sindsdien ben ik altijd bij Fonky blijven hangen.

Dus je kan jezelf wel een doorzetter noemen. Dat is een van de kernwaarde waar Fonky voor staat. Zie je daar nog een gelijkenis in, tussen werk en BMX’en?
Ja, je hebt er allebei plezier in. Wat het vooral is, je wil er allebei steeds beter in worden. Met fietsen heb ik zoiets van, als ik iets kan wil ik daar beter in worden. Stel, je hebt een BMX’er die een trucje wil leren en hij vraagt of ik hem wil helpen, dan vind ik het heel leuk om het hem te leren. Ik zie dat niet als concurrentie. Dat is net als bij een Fonky collega. Je wil ook dat hij of zij het zo goed mogelijk doet, ook al schrijft diegene beter dan jij. Dat vind ik alleen maar goed en mooi om te zien. Dus eigenlijk gewoon elke keer doorzetten en steeds beter worden in wat je doet.

Hoe ben je begonnen met BMX’en?
Vroeger toen ik nog klein was skateboardde mijn over-buurjongen. Dat wilde ik ook altijd doen en dat ben ik ook gaan doen. Ik was altijd de enige en er was een BMX’er in mijn dorp en ik had een klein crossfietsje waarmee ik over zandpaadjes fietste. Op een gegeven moment had ik zoiets van ik wil dat eigenlijk ook wel gaan doen en toen heb ik ooit een keer een fiets gekregen. Sindsdien ben ik dat altijd blijven doen. Vroeger echt iedere dag. Het liefst doe ik dat nog steeds.

Hoeveel tijd neemt dat in beslag?
Meestal wel het hele weekend, maar het ligt wel aan het weer. Ik doe ook nog aan zaalvoetballen en in de zomer aan wakeboarden, dus als het heel mooi weer is ga ik lekker het water op.

Wat is tot nu toe het leukste wat je bij Fonky hebt meegemaakt?
Ik denk de collectieve shift. Gezellig met z’n alle knallen! De vibe die er hangt op zo’n dag is echt top.

Wat vind je het leukste aan bij Fonky werken?
Ik heb eerder wel andere baantjes gehad en toen had ik zoiets van “Shit, ik moet straks werken”, maar bij Fonky heb ik dat nog nooit gehad. Ook al heb je een keer een slechte dag, het is altijd leuk en gezellig.

Om af te sluiten: Wat is jouw gouden sales tip?
Wat ik altijd zeg als je gaat beginnen, leer de pitch uit je hoofd en als je die helemaal uit je hoofd kent is het zoveel makkelijker en kan je echt knallen. Dat was bij mij de fout die ik maakte, dat ik mijn eerste werkdag mijn pitch niet goed genoeg kende. De tweede dag was dat wel zo en toen ging het gelijk heel erg goed.