Van Fonk naar Flame: Free A Girl

Ken jij ons donatieprogramma ‘Van Fonk naar Flame’ al? Met dit donatieprogramma reserveren wij per Fonk jaarlijks een geldbedrag voor het goede doel. Iedere inschrijving vanuit onze projecten staat gelijk aan een ‘Fonk’ die wordt overgebracht. Onze Fonkianen (collega’s, red.) bepalen welke goede doelen of projecten er jaarlijks gesteund worden. 

Let op: dit artikel bevat gedetailleerde informatie over seksuele uitbuiting.

Onze oud-Fonkiaan Miranda van Fonky Nijmegen heeft vorig jaar een belangrijk initiatief aangedragen voor het ‘Van Fonk naar Flame’ programma; Stichting Free A Girl. Deze organisatie bestrijdt seksuele uitbuiting van kinderen. In deze Fonky Story lees je hoe Free A Girl strijdt voor een wereld zonder kinderprostitutie en hoe Fonky een bijdrage heeft kunnen leveren aan dit belangrijke doel. 

© Free A Girl


Over Stichting Free A Girl
Elk kind heeft recht om op te groeien in een veilige omgeving. Iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar helaas niet is. Free A Girl zet zich in voor al deze kinderen. Sinds de oprichting van deze stichting zijn er al wereldwijd meer dan 5000 kinderen bevrijd, aan de hand van verschillende werkwijzen.

Undercover in bordelen
Zo steunen ze wereldwijd activistische organisaties die meisjes bevrijden uit situaties waarin zij seksueel worden uitgebuit. Met gevaar voor eigen leven gaan medewerkers van Free A Girl op pad om bewijsmateriaal te verzamelen. Bijvoorbeeld door undercover te gaan in bordelen.

Straffeloosheid bestraffen
Het werk van Free A Girl stopt niet zolang kinderen worden uitgebuit en geen aangifte durven te doen, maar ook niet als daders slechts sporadisch worden gestraft. Free A Girl neemt hier niet genoegen mee. Zij pleiten voor een blijvende verandering. Onder de noemer ‘geen woorden, maar daden’ werken ze samen met lokale projectpartners om zo juridische ondersteuning te bieden aan slachtoffers, informatie over verdachten te delen met de politie en trainen ze justitie op bestrijding en onderzoek.

© Free A Girl


Het verhaal van de 14-jarige Miskha
Dat hun methodes werken, blijkt uit het verhaal van de 14-jarige Mishka uit Bangladesh. Afgelopen zomer heeft de stichting haar kunnen bevrijden uit een bordeel. 

Mishka’s moeder werkte in een bordeel en leefde dagelijks met de angst dat haar dochter hier in verkeerde handen zou vallen of seksueel zou worden uitgebuit. Om deze nachtmerrie te voorkomen, besloot zij Miskha onder te brengen bij familieleden in een ander dorp. 

Helaas werd de nachtmerrie van deze moeder toch werkelijkheid. Toen haar dochter naar huis wandelde, blokkeerde een vreemde man haar de weg en sleurde haar de bosjes in. Hier werd zij geslagen en verkracht. De man liet Mishka hulpeloos achter in de bosjes. 

Met hulp van lokale bewoners werd het meisje teruggebracht bij haar moeder. Moedeloos en vol van verdriet bracht zij haar 14-jarige dochter onder bij een ander familielid. Dit familielid dwong haar om te werken in een bordeel. Voor langere periode werd zij hier dagelijks verkracht door mannen. Mishka’s moeder wist nergens van.  

Het bevrijdingsteam van Free A Girl heeft de getraumatiseerde Mishka kunnen bevrijden. Zij krijgt nu alle hulp en liefde die ze hoort te krijgen in een opvanghuis van één van de partners van deze organisatie.

© Free A Girl


Over de donatie van Fonky
De stichting is erg blij met de bijdrage van Fonky: “Met deze donatie van Fonky kunnen wij dit jaar weer meer kinderen uit situaties van seksuele uitbuiting bevrijden en strijden tegen de straffeloosheid. COVID-19 zorgt voor nóg meer urgentie om in actie te komen. Door extreme armoede worden families soms gedwongen hun kinderen aan mensenhandelaars te geven en daders ‘slaan hun slag’ online door filmmateriaal van misbruik te verkopen. Deze donatie is het bewijs dat jullie bijdragen aan de bevrijding van een kind, en zij zullen je dankbaar zijn!”

Ken jij als Fonkiaan ook een project of goed doel dat een donatie van Fonky goed kan gebruiken? Laat het ons weten door een omschrijving ervan én een pitch voor jouw inzending uiterlijk 23 december te mailen naar marketing@fonky.nl. Vertel ons waarom dit project of goede doel belangrijk voor jou is en waarom zij een donatie verdienen. Tijdens de jaarmeeting in januari worden alle gekozen projecten van het ‘Van Fonk naar Flame’ programma bekendgemaakt.