Een betere economische zelfstandigheid voor mensen in arme gebieden

Kilometers lopen naar de markt om inkopen te doen voor je eigen onderneming, om vervolgens weer kilometers terug te lopen met een hele zware lading. De tijd die overblijft besteed je aan het verkopen van je handel, maar veel tijd blijft er niet over. Dit is ontzettend kostbaar. Hoe kan je met zeer weinig middelen je onderneming toch winstgevend maken? Dat is de vraag die de Flow and Go Foundation bezighoudt.  

Naleli vrouwen

Zij zetten zich in voor economische zelfstandigheid voor mensen in arme gebieden. Dit doen zij door actief in te zetten op empowerment, het vergroten van zelfvertrouwen, persoonlijk leiderschap en zelfredzaamheid van de lokale bevolking. Middels workshops en trainingen geven zij deze groep mensen handvatten om zelf met creatieve oplossingen te komen voor hun vraagstukken.

Ondernemende groep vrouwen in Livingstone

Een van deze groepen is het Naleli Women Initiative, een lokale community van ongeveer 600 vrouwen in en rondom Livingstone, een stad in Zambia, opgericht door Namakau Siyanga. Deze vrouwen zijn erg arm, wonen in een hutje, slapen op de grond, maar zien er elke dag fantastisch uit in gekleurde kleding en mooie pruiken. Ze hebben allemaal hun eigen handel variërend in de verkoop van kippen, tomaten of houtskool, tot aan kapster. 

Om aan hun handel te komen moeten ze deze vaak eerst zelf inkopen op de markt. De markt is ver weg en het is vaak een zware tocht om alle gekochte spullen mee terug te nemen naar hun dorp. Er is een mogelijkheid om met een bus of soort taxi naar de markt te gaan, maar de kosten hiervan zijn vrijwel gelijk aan hun inkomsten van die dag. Middels de workshops en trainingen van de Flow and Go Foundation hebben de Naleli vrouwen hier zelf een creatieve oplossing voor bedacht; het Naleli fietsproject.

Naleli Business Bikes

Een fiets zou de oplossing zijn om logistieke uitdagingen van hun eigen onderneming het hoofd te bieden. In juni 2019 is de Flow and Go Foundation gestart met de voorbereidingen voor het fietsproject Naleli in Zambia. Samen met de Naleli vrouwen bouwen ze aan een gestructureerde en planmatige aanpak om hun eigen onderneming winstgevend te laten zijn. In samenwerking met een plaatselijke fietsenhandelaar bieden zij vrouwen een hufterproof Buffalo fiets aan. De Naleli vrouwen betalen hun fiets in kleine bedragen per maand terug en stellen daarmee een volgende onderneemster in staat om haar bedrijf uit te bouwen. 

Donatie vanuit het ‘Van Fonk naar Flame’

Op de vijftiende van de maand moest alles wijken voor de payday borrel, die was immers heilig. Je leefde volgens het credo ‘veel moeite om geld te verdienen, dus veel moeite om de portemonnee leeg te drinken’. Thema avonden, potjes bierpong op de vestiging en door naar Stratum om daar de café’s onveilig te maken. Brabantse nachten zijn lang…

Om de Buffalo fietsen in eerste instantie te kunnen financieren is er sponsorgeld nodig. Fonky heeft een steentje bijgedragen en €1000 gedoneerd. Met deze donatie heeft de Flow & Go Foundation vele fietsen kunnen financieren voor de Naleli vrouwen. Deze speciale fietsen maken het voor hen mogelijk om meer winst te halen uit hun eigen onderneming.  

Over ‘Van Fonk naar Flame’

Heb jij ook een actie, project en/of goed doel die je graag wilt aandragen voor het donatieprogramma ‘Van Fonk naar Flame’? Mail dan naar marketing@fonkysales.nl.

Wil jij meer weten over andere acties en/of donaties? Lees dan de andere Fonky Stories over het ‘Van Fonk naar Flame’ programma.