Zo word jij een ster in plannen

Een goede planning is het halve werk. Maar, een goede planning maken is vaak makkelijker gedaan dan het klinkt. Moet je alleen geen prachtige planning maken, maar je er dan niet aan houden ;). Plannen geeft inzicht en maakt het gemakkelijker om je taken en doelen op een rijtje te zetten. Het hoeft geen strakke planning tot op de minuut te zijn, maar rust in je planning zorgt voor rust in je hoofd. Daarom leggen wij je uit hoe je nou écht een goede planning in elkaar zet.

Plannen on the go

‘’Plannen? Doe ik niet aan. Ik leef met de dag.’’ Ben jij dit? Ook een manier om te leven, dat zeker. Maar niet zo handig als je deadlines, afspraken en toetsen hebt die eraan komen. Een planning is dan echt jouw redder in nood. En hoe makkelijk wordt het je tegenwoordig gemaakt met al die apps voor op je telefoon? Denk aan Planable, Structured of Timely. Één klik op de knop en je kunt hele planningen op je telefoon knallen. Altijd overal beschikbaar en aanpasbaar. Easy peasy.

Maar, hoe dan?

Begin met op een rijtje te zetten waarom je een planning maakt. Wat zijn de taken die ik moet doen? Welke dingen moet ik niet vergeten? Wat wil ik doen voor welke datum? Deadlines zetten voor jezelf zorgt ervoor dat je dingen ook echt gaat doen, in plaats van dat ze eindeloos op je to do lijst staan. Zo krijg je dingen dus ook gewoon echt af.

24/7

Tijdens het maken van je planning is het belangrijk om realistisch te blijven. Je hebt maar 24 uur in één dag. Waarvan je er (als het goed is) 8 slaapt, 2 uur eet, 6/7/8 uur werkt of naar school gaat. Reken maar uit, van die 24 houd je er dus niet zoveel over. Des te belangrijk om de uren die je wel hebt goed in te plannen!

Even een voorbeeld

Je hebt een deadline, toets en plannen met je vrienden aankomende week. Dat kan er dan zo uit zien:

MADIWOEDOVRIJZAZO
TO DOOpdrachtOpdrachtLeren toetsLeren toetsLeren /opdracht
TAAKDeadlineToetsDrankjes

Het belang hier is dat je grotere dingen opbreekt in stukjes. Zo ben je wel elke dag bezig, maar dan misschien maar een uurtje. In plaats van dat je alles in één dag moet proppen.

Zondagavond-dip

Eerlijk; op zondagavond doet volgens mij niemand iets. Toch? Ja oke, als je een leuke serie hebt dan kijk je die, maar verder is het eigenlijk vaak een avondje chillen op de bank. Dus zijn er wel 15 minuutjes vrij om je volgende week eens even voor te bereiden, toch? Even een momentje pakken om je aankomende dagen écht goed te starten, dat is pas je week goed eindigen. Of beginnen, eigenlijk. Pak er een wijntje bij, of Fonky Blond, misschien een smoothie omdat je nog brak bent, wat snacks en dan ben je zo klaar. Geen chaotische maandagochtenden meer voor jou! 

Plan jij op je zondagavonden je week vol met shifts?

Dat klinkt al helemaal als een goede week! Schrijf je hier in! Werk je al bij ons? Check hier dan andere tips & tricks die jou door je week heen helpen.