Van Feut naar Fonkiaan: Trainingen uit de eigen cuisine
In de driedelige serie ‘Van Feut naar Fonkiaan’ spreekt Britt Spee drie (oud) collega’s die een indrukwekkende Fonky Journey hebben doorlopen. De rode draad in deze serie is de Fonky Faculty, ons eigen opleidingsinstituut. In deel 1 spreekt Britt de Training Coördinator van de Faculty: Dirk Jan
Met wat sales ervaring op zak klopte Dirk Jan van der Vaart, a.k.a. DJ in februari 2015 aan bij Fonky. Hij droeg vervolgens onder andere bij aan de huidige kwaliteit van de Goede Doelen campagnes en de lancering van het project Loterijen. Doordat DJ lange tijd in Groningen heeft gewerkt, heeft hij een sterke band met het motto “Groningen, koningen!”
Faculty stond in 2019 nog in de kinder-patta’s
DJ reflecteerde steeds vaker op wat hij nu eigenlijk zo leuk vond aan sales. Het antwoord bleek al snel: het opleiden, trainen en coachen van mensen. Na een gesprek met de directie over de mogelijkheden, bleek dat de Fonky Faculty nog in de kinder-patta’s stond. Sinds 2019 richt DJ zich daarom fulltime op de ontwikkeling van de Fonky Faculty.
“Het kiezen van een hoogtepunt betekent eigenlijk dat ik te veel hoogtepunten weg moet strepen.”
Biologieles van DJ
Als Fonky wordt gezien als lichaam, dan is de Fonky Faculty een belangrijk orgaan dat Fonkianen opleidt. Door mensen op te leiden, bind je ze aan het bedrijf en zorg je ervoor dat ze meer voldoening en plezier halen uit hun werk. Dit maakt de Faculty van onschatbare waarde.
Maatwerk is het échte werk
Op de vraag hoeveel verschillende trainingen er zijn, kan DJ geen antwoord geven. “Momenteel hebben we een aantal vaste trainingen op zowel verkoop- als managementniveau, maar ik probeer ook vaak maatwerk te leveren. Er zijn vaak specifieke trainingsbehoeften, en daar creëer ik dan trainingen voor. Dit levert vaak de grootste impact op, en dat is natuurlijk wat je wilt.”
Afbeelding: DJ’s Fonky Journey
‘The making of’ van een training
Het proces van het schrijven van een training ziet er als volgt uit: eerst wordt een doelstelling of leerbehoefte geïdentificeerd. Daarna begint het schetsen en wordt een document aangemaakt waarin onderwerpen, YouTube-filmpjes, theorieën, enzovoort worden opgenomen. Vervolgens wordt er een presentatie gemaakt waarin het document wordt gegoten. De gecreëerde trainingen worden opgenomen zodat ze later kunnen worden teruggeluisterd vanuit een ander perspectief en constant kunnen worden verbeterd. DJ benadrukt dat het tijd kost om een training te optimaliseren, dus er is altijd ruimte voor verbetering.
Een ‘Fonk-je’ passie
De Mentaliteitstraining vindt DJ nog steeds het leukst om te geven. Deze is lang geleden ontwikkeld maar is in de loop der jaren veel geüpdatet. “Dit is de training waarbij ik cijfermatig de grootste impact heb kunnen meten. Het gaat ook over mindset, een breed begrip waar ik persoonlijk veel affiniteit mee heb. Een persoonlijke interesse die ik kan inzetten voor Fonky.”
“In de afgelopen vier jaar ben ik nooit hetzelfde blijven doen. We richten ons op communicatie, sales, mindset, eigenlijk alles.”
DJ haalt voldoening uit trainingen geven op diverse manieren. “Cijfers spelen een grote rol, maar je leert ook aanvoelen hoe een training verloopt en of mensen er baat bij hebben. Het kan dus op kleine schaal ook veel voldoening geven, hoewel het effect daarvan niet altijd meetbaar is.”
Sneak peak incoming…
As we speak worden er nu certificaten behaald voor de Wim Hof-methode, wat een nieuw onderdeel van de Fonky Faculty zal worden. Dit breidt de ontwikkelingsmogelijkheden verder uit, met name op het gebied van fysiologie en wat ademhaling kan betekenen voor mindset. Dit is iets wat mensen kunnen meenemen naar hun werk, bijvoorbeeld voor een presentatie. “Daarnaast zou het geweldig zijn om meer jong trainerstalent verder op te leiden, zodat we meer trainingen kunnen geven en dus ook meer impact kunnen maken. Zo kunnen we de capaciteit vergroten”.
Dat is volgens DJ waar de Fonky Faculty voor staat: “de wens om impact te maken, op welke manier dan ook en op welk niveau dan ook. Maar eerst Wim Hof, haha!”