Van Feut naar Fonkiaan: Van Studentenbaan naar ‘Volwassen-mensen-baan’

In de driedelige serie ‘Van Feut naar Fonkiaan’ spreekt Britt Spee drie (oud) collega’s die een indrukwekkende Fonky Journey hebben doorlopen. De rode draad in deze serie is de Fonky Faculty, ons eigen opleidingsinstituut. In deel 2 spreekt Britt de voormalig Regio Recruiter: Rima.

“Ik denk dat jij dat ook zou kunnen!” Dat is hoe Rima Arojan in 2016 haar Fonky Journey begon, aangemoedigd door een vriendin. Ze was altijd al geïnteresseerd in sales en praten, dat kon ze wel. “Het is best wel lekker als je daarmee dan ook geld kunt verdienen.” Voor Rima begon Fonky echt als een bijbaantje. Tijdens haar laatste jaar aan de uni heeft ze gelopen voor meerdere fieldmarketingprojecten, dit allemaal vanuit het hoge noorden, dat ze nog steeds als haar thuis beschouwt: vestiging Groningen. “Groningen, koningen!” roept ze nog steeds met trots.

Afbeelding: Rima’s Fonky Journey

Hoe heeft dit icoon binnen Fonky dan de Fonky Faculty ervaren? 

“Ik heb oprecht volgens mij alle beschikbare trainingen gevolgd”, zegt ze. Bovendien heeft Rima ook zelf een training voor recruitment ontwikkeld op basis van de theorieën van Jordan Belfort. Deze training wordt momenteel nog steeds gegeven! Rima heeft niet alleen veel geleerd op het gebied van verkoop, maar heeft ook trainingen gevolgd voor managementzaken tijdens haar kantoorfuncties. De ‘Flow Training’ is haar goed bijgebleven. “Hier heb ik vooral geleerd hoe je als manager omgaat met teamleden van hoge kwaliteit, mensen die je niet wilt verliezen, en hoe je hen blijft uitdagen.”

Skills en zelfvertrouwen via de Faculty

“Wanneer je discussies hebt met je vrienden of ouders, kun je er gemakkelijker uitkomen zonder ruzie en de situatie naar je hand zetten. Ook het basisprincipe van het AIDA-model om mensen te overtuigen of complimenteren, vond ik leerzaam.” Rima merkt ook op dat je er zelfverzekerder van wordt. “Je leert dat je in elk gesprek met iedereen de controle kunt houden, zelfs bij mensen van wie je dacht dat ze je omver zouden blazen.”

“De basis van verkoop is van toepassing op alles”

Fonky Faculty is de toekomst

Op de vraag wat ze concreet heeft geleerd van de Fonky Faculty en nog steeds toepast in haar huidige rol als Recruitment Consultant, antwoordt ze snel: “ALLES!” “Vooral kleine dingen, zoals weten hoe je wilt overkomen in een meeting en weten wat je moet zeggen om een indruk te maken, helpen me nog steeds in mijn huidige werk.”

Rima is van mening dat de ervaringen bij Fonky niet alleen handig zijn in de salesbranche, maar in elke toekomstige baan. “Bij elke baan moet je communiceren en heb je bijvoorbeeld gesprekken met je manager over je prestaties en voortgang. Dan moet je ook kunnen verwoorden wat je sterke en zwakke punten zijn. Ik denk dat Fonky hierbij helpt. Je leert jezelf goed uit te drukken en wensen op een constructieve manier uit te spreken. Ik denk dat dit waardevol is voor elke carrière.”

“Het is een strategie en formule die werkt als je oefent en gelooft dat het werkt.”

“Er zullen ook momenten komen in je verdere carrière waarin je het niet meer weet. Geloof me, dat is niet heel nice! Het is fijn als je je dan herinnert aan wat je hebt geleerd bij de Fonky Faculty. Mijn tip is dus om goed op te letten tijdens de trainingen haha! Ik vond het echt vet om mijn nieuwe werkgever te laten zien wat ik al aan ervaring had. Daar heb ik zeker de Fonky Faculty voor te danken!”