Happy dance; de basisbeurs is terug!

Er is veel gebeurd rondom het fenomeen de basisbeurs. Want, jawel, de basisbeurs is terug! Waar voorheen het leenstelsel bestond, is nu de basisbeurs teruggebracht. Er waren veel klachten over het leenstelsel. Alles wordt duurder, maar de compensatie was niet altijd bereikbaar of genoeg. Daarom heeft de regering besloten om de basisbeurs weer in te voeren. Wij leggen je graag uit wat dat betekent voor jou.

De basisbeurs

De basisbeurs komt terug voor alle studenten in het hoger onderwijs. Het gaat helaas wel om een prestatiebeurs, en moet dus terugbetaald worden tenzij je binnen 10 jaar jouw diploma haalt. Haal je die? Dan is al het geld wat je hebt gekregen via de basisbeurs een ‘gift’, een cadeautje dus 😉 De basisbeurs moet je altijd zelf aanvragen. 

De basisbeurs is opgedeeld in thuiswonend en uitwonend. Woon je nog thuis? Dan kun je een basisbeurs krijgen van € 110,30 per maand. Als je op jezelf woont is dit bedrag aanzienlijk hoger en gaat het om € 439,20 per maand. Deze is voor 2023 – 2024 verhoogd met € 164,30 per maand.

Wel heeft de basisbeurs de aanvullende beurs en lening veranderd. Dit is vanaf nu zo:

Basisbeurs

Aanvullende beurs maximaal

Lening

Thuiswonend

€ 110,30

€ 416,00

€ 266,97

Uitwonend

€ 439,20

€ 416,00

€ 266,97

Alleen studenten die in het jaar 2023 – 2024 een opleiding in het hoger onderwijs volgen, dus hbo of universiteit, én op 1 september 2023 recht hebben op studiefinanciering komen in aanmerking voor een basisbeurs.

Om dit te checken log je in op Mijn DUO. Bij ‘Mijn Producten’ staat of jij recht hebt op een prestatiebeurs, de studiefinanciering.

Wil je de basisbeurs uitwonend? Dan moet er bij de gemeente bekend zijn dat jij op een ander adres woont dan je ouders. Er zijn enkele uitzonderingen. Check hiervoor even de site van DUO.

Heb jij tijdens het leenstelsel 1 of meer jaren gestudeerd? Dan krijg je daarvoor een financiële tegemoetkoming! Is dat even lekker?! Het gaat hier om de jaren 2015 – 2023. Er zitten natuurlijk wel een paar voorwaarden aan. Je moet namelijk recht hebben gehad op studiefinanciering, minimaal 12 maanden gestudeerd hebben aan een erkende bachelor-, masteropleiding of associate degree. Dit gaat om een bedrag van € 29,92 per maand, voor elke maand van de officiële studieduur. Lekker zeg! Je krijgt hier bericht van. Denk je nou dat jij hiervoor in aanmerking komt, maar heb je nog geen bericht gehad? Check het ff bij Ome DUO. 😉

Wil jij naast je basisbeurs nog lekker bijverdienen? Dan ben je op de juiste plek! Solliciteer dan snel hier en leef het studentenleven zoals JIJ wilt. Wie weet zien we jou bij onze dikke feesten en borrels! Jij kiest waar en wanneer je werkt. Check het snel!

Meer Fonky Stories lezen?