Mag je nou wel of niet reizen met je studenten OV in de zomervakantie?

Studenten OV is één van de dingen die jouw studententijd net even wat makkelijker maakt. Zo reis jij met je week- of weekendabonnement normaal gesproken gratis, of met korting, door heel het land. Er zijn wel wat uitzonderingen. Denk aan de zomervakantie die er bijna aankomt. Online zie je vaak de vraag; ‘Waar en wanneer kan ik mijn studenten OV gebruiken tijdens de zomervakantie?’. Wij helpen je daarbij. Dus, hoe zit het nou echt met de geldigheid van een studenten OV in de zomervakantie?

Vrij reizen

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar je abonnement. Heb je een week- of weekendabonnement? De regels verschillen hier namelijk voor. Met een weekabonnement reis je doordeweeks gratis en in het weekend met korting. Bij een weekendabonnement is dat andersom. Heb je een festival gepland in het weekend? Dan kun je genieten van de korting of zelfs gratis reizen. Ideaal! Veel van jullie weten dat natuurlijk wel. Maar hoe zit dat in de zomervakantie?

Geldigheid studenten OV zomervakantie

Als het dan eenmaal lekker weer wordt in Nederland wil je er natuurlijk zoveel mogelijk van genieten. Terrassen, feestjes, dagje naar het strand. Noem het maar op. Heb je een festival gepland in het weekend? Dan kun je genieten van de korting of zelfs gratis reizen. Ideaal! Je studenten OV kan je hier, zonder dat je het misschien weet, nog meer bij helpen. Om te weten wat mogelijk is moet je de data weten dat de zogeheten ‘zomerperiode’ ingaat. De periode is van 16 juli 04:00 uur tot 16 augustus 04:00 uur. Tijdens deze zomerperiode reis je met een weekabonnement op eigen saldo, maar mét korting. En dat scheelt je elk ritje met de trein maar liefst 40%. Reis je met de bus, tram of metro? Dan krijg je 34% korting op de ritprijs. 

Heb jij een weekendabonnement? Dan reis je in de weekenden nog steeds gratis. Een weekend wordt gezien vanaf vrijdag 12:00 tot maandagochtend 04:00 uur. Maar reis jij doordeweeks in de daluren? Dan krijg je, net als je normale abonnement, gewoon je korting. De tijden zijn dan: maandag vanaf 04:00 uur, dinsdag t/m donderdag vanaf 09:00 uur en vrijdag van 09:00 uur tot 12:00 uur.

Let op: je studenten OV is niet geldig op het nachtnet van de bussen, trams en metro’s.

Met je studenten OV naar het buitenland

En dan het allerbeste aan je studenten OV: je krijgt korting op reizen naar het buitenland! Deze kan oplopen van 40 tot 100% voor het binnenlandse deel van de reis. Er zitten wel nog een aantal regels aan vast. Het gaat hier om jongeren tot en met 25 jaar die in het bezit zijn van een studenten OV. Je kunt reizen door heel Europa met Interrail. Hier kun je kiezen tussen een One Country Pass, dus rondreizen binnen één land, of een Global Pass waarmee je meer landen kunt bezoeken. Je moet tijdens de reis zelf altijd je ticket én studenten OV kunnen laten zien, dus zorg dat je die altijd bij de hand hebt!

Wil je meer tips om het beste van jouw zomervakantie te kunnen maken? Of kies jij er deze zomer voor om bakken met geld te verdienen? Kijk dan hier hoe jij deze zomer kunt flaneren bij Fonky!