Van Fonk naar Flame: de Straatbarbier

Ken jij ons donatieprogramma ‘Van Fonk naar Flame’ al? Met dit donatieprogramma reserveren wij per Fonk jaarlijks een geldbedrag voor het goede doel. Iedere inschrijving vanuit onze projecten staat gelijk aan een ‘Fonk’ die wordt overgebracht. Onze Fonkianen (collega’s, red.) bepalen welke goede doelen of projecten er jaarlijks gesteund worden. 

Afgelopen jaar hebben Ruben en Bas van Fonky Rotterdam een bijzonder initiatief aangedragen voor dit donatieprogramma; de Straatbarbier. Deze organisatie zet zich in voor dak- en thuislozen die niet de financiële middelen hebben om naar de kapper te gaan. De Straatbarbier knipt deze kwetsbare doelgroep kosteloos en wil zo een bijdrage leveren aan de waardigheid, hoop en liefde voor de medemens. 

Wij spraken Sjoerd, de oprichter van deze bijzondere stichting, over zijn missie om de afstand tussen dak- en thuislozen en de maatschappij te verkleinen door een simpele daad van liefde. Daarnaast vertelt hij ons hoe hij de donatie van Fonky gaat besteden!

De Straatbarbier (Instagram)

Hé Sjoerd! Kun jij kort vertellen wat de Straatbarbier precies doet?

“Zeker! De Straatbarbier is in 2017 door mij opgericht. Het doel is altijd geweest om de dak- en thuislozen van Nederland, en in eerste instantie de regio Dordrecht en Rotterdam, voorzien van gratis knipbeurten. 

Hoe is dit idee voor gratis knipbeurten ontstaan?

“Ik zit in de zorg, daar ligt mijn hart. Ik was aangesloten bij een kerk in Zwijndrecht en ik zag dat daar veel gedaan werd voor ouderen en gezinnen in de minima. Hele mooie initiatieven, maar het sloot toch niet helemaal aan bij waar mijn hart lag. Ik heb altijd wat gehad met de ‘buitenbeentjes’. Dat wil zeggen, mensen met een rugzakje in de vorm van psychische problemen of geen dak boven hun hoofd. Ik wist dat ik iets voor deze mensen wilde betekenen, alleen ik wist nog niet hoe. Op een dag zag ik een Instagrampost voorbij komen van Schorem (een Rotterdamse Barbier, red.). Zij waren in Canada een groep daklozen in een park aan het knippen. Ik dacht gelijk van ‘hé, wat vet’. Ik ben dit idee verder gaan uitpluizen want ik wist direct; dit wil ook gaan doen. 

Wat cool! Had jij op dat moment al affiniteit met het kappersvak? 

“Nee, op dat moment nog totaal niet. Ik volgde de gasten van Schorem al een tijdje online, omdat ik de hele cultuur super tof vind. Van barbier tot muziek, kleding en alles wat erbij hoorde. Maar dat was dan ook het enige, haha. Na een avondje brainstormen kwam de naam ‘Straatbarbier’ vrij snel tot stand. Ik maakte een Facebookpagina aan met het idee om het nog verder uit te werken. Maar mensen begonnen het al direct te liken, dus ik had al snel door dat ik hier iets mee moest gaan doen. Ik zette een kleine fundraiser op voor de opstartkosten (denk hierbij aan een cursus en materiaal) en zo is dat balletje gaan rollen. 

Hoe is dat balletje verder gaan rollen?

“Vanaf 2017 tot en met 2020 heb ik het altijd naast mijn werk gedaan, dat betekent eens in de week in Dordrecht en Rotterdam knippen. Op een gegeven moment kwamen we tot de conclusie dat we het grootser wilde gaan aanpakken. We merkten dat mensen het een tof initiatief vonden en ik was heel tevreden met de resultaten die we boekten. Meer tijd in de Straatbarbier stoppen betekent ook meer bereiken, dus begin 2020 heb ik mijn baan opgezegd en de stichting officieel opgericht. De Straatbarbier werd mijn fulltime job, helaas kwam corona al vrij snel om de hoek kijken.“

Wat een slechte timing… Gooide corona veel roet in het eten?

“Ja, het zorgde ervoor dat alles anders liep. Inmiddels werk ik bij het Leger Des Heils en knip ik ernaast. We zijn nu vooral bezig met inzetten van vrijwilligers op locatie, zodat ik er niet altijd bij hoef te zijn maar dat de stichting wel blijft draaien. Tijdens de eerste lockdown mochten we een tijdje niet knippen, dus hebben we een toilettassen actie opgezet.”

De Straatbarbier (Instagram)

Kun je hier iets meer over vertellen?

“Dit idee is ontstaan tijdens de eerste lockdown. Ik zag dat mensen bij de nachtopvang locatie alleen een zakje zeep ontvingen. Met een beetje geluk had iemand nog een verdwaalde tandenborstel in zijn of haar tas, maar daar hield het dan ook bij op. Wij wilden kant en klare pakketjes maken, zodat mensen een eigen deo, zeepje en tandenborstel met tandpasta tot hun beschikking hadden. Heel praktisch. We deelden 400 tasjes uit op de nachtopvang locaties in Rotterdam.“ 

Wat een tof concept. Hebben jullie een aantal vaste vrijwilligers in dienst die jullie hierbij helpen?

“Ja, we hebben een groepsapp met een aantal vrijwilligers. Ik ben nu vooral bezig om iedereen op z’n eigen plek te krijgen. Dat betekent dat ik afspraken maak van wie waar wekelijks is te vinden om knipbeurten te geven.” 

Hoe vaak hebben jullie mensen in jullie stoel?

“Het doel is om elke week op locatie, en dan voornamelijk Rotterdam, te knippen. Daarnaast zijn we bezig om het concept opnieuw uit te vinden. We willen een bus met knip werkplekken gaan inzetten, waarbij we door heel Nederland gaan rijden en daklozen gaan knippen”

Is dit ook waar de donatie vanuit Fonky naartoe gaat? 

“Jep! We willen het geld gaan gebruiken om dit idee te gaan realiseren. Dat betekent bijvoorbeeld het aanschaffen van de inrichting van de bus. We zijn nu nog met het opstellen van een goed plan hiervoor.”

Mooie plannen, Sjoerd! Binnen Fonky hebben wij een aantal kernwaarden die samen de acroniem DAPPER vormen. Dit staat voor Doorzetter, Authentiek, Plezier, Professioneel, Eerlijk en Resultaat . Wat vind jij het meest passend bij de Straatbarbier?

“Ik denk dat authentiek en resultaat het best passend zijn. Authentiek omdat we echt een nieuw concept neerzetten in Nederland. We doen dit op onze eigen manier met onze eigen stijl. Mensen herkennen dat, het is visueel ook heel pakkend. En wat resultaat betreft; ons doel is heel simpel. Iemand komt met een verzorgd kapsel uit onze stoel. Het geeft ook een instant effect; mensen kijken in de spiegel en voelen zich meteen anders. 

Wat voor reactie krijg jij terug van de mensen? 

“Je ziet dat mensen zich heel anders gaan gedragen, ook fysiek. Een stuk trotser lopen ze rond. Ook merk je dat mensen gelijk weer afspraken willen gaan maken met bijvoorbeeld familie die ze een tijd niet gezien hadden. Dat zijn hele directe en mooie resultaten.”

Wat mooi om te horen. Wat doet dat met jou?

“Ik word daar heel vrolijk van. Het klinkt heel cliché, maar je haalt er echt een stukje voldoening uit. De P van plezier past ook goed bij ons, het is echt een gezellig contact met mensen.” 

Dat snap ik. Hoor je veel bijzondere verhalen van klanten?

“Absoluut. Niemand komt zomaar op straat te staan. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. De een komt uit de bankenwereld en is zijn vrouw verloren, zag het niet meer zitten en is zijn huis kwijtgeraakt. De ander is al jarenlang verslaafd… Noem het maar op.”

Heb je veel terugkerende klanten in jullie stoelen?

“Ja, dat is ook echt de bedoeling. We willen een stukje positiviteit in de gemeenschap brengen. Dus niet één keer knippen en weer weg, maar juist een terugkerend contactmoment. Je bouwt een band op met mensen. De ene keer heb je het over koetjes en kalfjes en de andere keer heb je wat diepere gesprekken.”

De Straatbarbier (Instagram)

Een stukje positiviteit in de gemeenschap brengen, dat klinkt als een prachtig streven Sjoerd! Dankjewel voor jouw tijd en jouw inspirerende verhaal! 

Ken jij als Fonkiaan ook een project of goed doel dat een donatie van Fonky goed kan gebruiken? Laat het ons weten door een omschrijving ervan én een pitch voor jouw inzending uiterlijk 23 december te mailen naar marketing@fonky.nl. Vertel ons waarom dit project of goede doel belangrijk voor jou is en waarom zij een donatie verdienen. Tijdens de kwartaalmeeting in januari worden alle gekozen projecten van het ‘Van Fonk naar Flame’ programma bekendgemaakt!