Fonkiaan Rima vertelt over haar studie Social Work
Rima: “Alle stukken gericht op psychiatrie vond ik het interessantst, maar mijn opleiding is erg breed”
Welke studie moet ik kiezen? Fonkianen zaten in hetzelfde schuitje en vertellen tijdens de Fonky Studieadvies Week over hun keuze, ervaringen en tips! Wij spraken Rima over de studie Social Work. Zij volgde dit aan de Hogeschool van Groningen.
Welke studie doe je en waar studeer je?
Ik studeer Social Work aan de hanzehogeschool in Groningen.
Waarom heb je voor Social Work gekozen?
Ik wist eigenlijk totaal niet wat ik wilde doen. Ik wist dan ook vrij weinig van de studie af maar ik dacht enkel “ik wil mensen helpen”. De psychologie achter de mens vond ik altijd erg interessant en ik wilde dan ook deze kant opgaan. Destijds heette de studie nog Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Ik twijfelde tussen deze studie en Toegepaste Psychologie. Uiteindelijk ben ik voor de SPH oftewel Social Work gegaan, omdat ik niet gerust was over de statistiek die bij Toegepaste Psychologie aan bod zou komen. Dat is namelijk niet mijn sterkste kant.
Wat (of wie) heeft jou geholpen in je studiekeuze?
Eigenlijk was het dus een vrij ondoordachte keuze. Ik dacht dat het werken met mensen, in contact zijn en het tegenkomen van psychische stoornissen e.d. mij vooral het meest zou aanspreken. Dit was dan ook zeker het geval. Vooral tijdens mijn stage in het wijkteam ben ik veel tegen gekomen. Verschillende problematiek van schulden tot aan verstandelijke beperkingen, gezinsproblematiek en psychische stoornissen.
Wat leer je met jouw studie?
Je leert hoe je mensen het beste kan ondersteunen en begeleiden, met behulp van gespreksvoeringstechnieken en hoe veel zaken geregeld zijn in de hulpverlening en de zorg in het algemeen. Alle stukken gericht op psychiatrie vond ik het interessantst, maar mijn opleiding is erg breed. Ik heb de hele pedagogiek kant kunnen studeren, gericht op hoe je met kinderen werkt en wat voor fases kinderen doormaken, welk gedrag normaal is en wat voor stoornissen er kunnen optreden bijvoorbeeld. Ditzelfde leer je over volwassenen en verstandelijk beperkten. Tot slot de zware psychische stoornissen en de behandelingen hiervoor, met daarbij alle verschillende psychiatrische stromingen die door de jaren heen zijn gevormd met bij iedere stroming een andere manier van kijken naar de stoornis en andere mogelijke behandelingen.
Wat kan je met jouw studie in de praktijk doen?
Ik kan veel verschillende kanten op. De pedagogiek in bijvoorbeeld en met kinderen werken, of met jongeren die kampen met gedragsstoornissen, etc. Denk aan werken in het Poortje in Groningen. Ik kan ook met ouderen gaan werken of met minder validen. Tot slot kan ik ook gaan werken met volwassenen, in de vorm van een sociaal wijkteam of in van Mesdag (tbs kliniek in Groningen) bijvoorbeeld. Het is een vrij brede opleiding waardoor de keuzes wbt problematiek of doelgroep dan ook veelzijdig zijn.
Wat maakt je studie leuk?
Ik vond persoonlijk het leren over alle psychische stoornissen geweldig. Gespreksvoering technieken waren interessant. Vooral de psychologie achter deze technieken. De studie heeft vrij veel zelfreflectie waardoor je veel over jezelf te weten kan komen mits je daarvoor open staat en daar goed gebruik van maakt. Het allerleukste vond ik de praktijkervaring. In jaar twee en drie ga je stage lopen waarvan het derde jaar vier dagen in de week praktijk zal zijn. Tot slot kwamen er vaak gastcolleges waarbij ik bijvoorbeeld kennis heb kunnen maken met een vrouw met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis en haar verhaal heb kunnen horen. Dit soort gastcolleges hebben zeker een indruk achter gelaten.
Ben je blij met je studiekeuze?
Ik ben blij met mijn studiekeuze, omdat ik veel heb geleerd in de sector die ik zelf ook daadwerkelijk interessant vond. Ik vind het wel lastig om achteraf te zeggen dat het de beste keuze was voor me. Dit omdat ik nog steeds meer neig naar psychologie en hier dus graag in zou willen doorstuderen of in de praktijk mezelf omhoog te werken. Ik denk namelijk niet de rest van m’n leven op mijn plek te zijn als hulpverlener.
Hoe combineer je jouw studie met het werken bij Fonky?
Social Work kan ik goed combineren met een bijbaan bij Fonky. Dit komt omdat het werk flexibel is, iedere week pakte ik de shifts die ik zelf wilde op de dagen die mij uitkwamen. Kan je een week niet? Kan je dit de week erop gewoon inhalen en is er niks aan de hand. Dus dit maakt het combineren van studie en werken top!
Wat voor tip heb je voor toekomstige studenten met betrekking tot hun studiekeuze?
Ga naar meeloopdagen en spreek zoveel mogelijk mensen die de desbetreffende studie gedaan hebben. Voorkom dat je niet goed weet waar je aan begint omdat dit je onnodige studievertraging op kan leveren. Tot slot zou ik zeker aanraden om met een docent van de opleiding een individueel gesprek aan te vragen om zeker te weten dat deze studie bij jou past en je dit wil gaan doen.
Wil jij Fonky beter leren kennen? Ben jij op zoek naar de ultieme bijbaan? Wacht dan niet langer en solliciteer vandaag nog!
Dit interview is met:
Rima Arojan