Facebook getroffen door gigantische datalek: hebben ze ook jouw gegevens?
Bij Fonky vinden we data protection ontzettend belangrijk. Team Data Protection en ICT houdt zich dagelijks bezig met het adviseren en informeren omtrent de privacyregels. Op deze manier willen we onze Fonkianen optimaal beschermen tegen zaken zoals cybercrime!
Zoals jullie misschien wel hebben meegekregen is Facebook recent gehackt en ze hebben een hele dikke buit mee kunnen nemen, namelijk jouw gegevens! Facebook is getroffen door een gigantisch datalek waarbij de gegevens van meer dan een half miljard accounts via een hackersforum zijn aangeboden. Wat dit nog erger maakt, is dat Facebook niet zijn verantwoordelijkheid pakt en jou niet helpt bij de vervolgstappen. Terwijl dit volgens de AVG wel verplicht is.
Omdat er gegevens van bijna 6 miljoen Nederlandse accounts in het lek zijn aangetroffen en de kans dat jouw gegevens (of die van je mede-Fonkianen) erbij zitten heel groot is, hebben wij besloten om dit wel te doen. Via Haveibeenpownd.com (wel even +31 voor je nummer zetten, bijv: +31612345678), Facebook Leak Checker en Benikerbij.nl kan je zelf even checken of jouw gegevens in het datalek zijn aangetroffen. Mocht het zo zijn dat jouw gegevens ook op straat zijn komen te liggen, dan is dit nog niet meteen een reden tot extreme paniek. Bij het datalek zijn tot nu toe gelukkig nog geen wachtwoorden gelekt, maar helaas zijn ook telefoonnummers tegenwoordig interessant voor cybercriminelen. Geef dus voortaan ook niet zomaar je telefoonnummer meer aan die leuke barman… 😉
Hoe bescherm je jezelf en jouw familie en vrienden tegen cybercriminelen?
Voorkomen is beter dan genezen. Trek daarom jouw studiematen, collega’s, huisgenoten aan hun mouw om afspraken te maken over het gebruik van apps. Bijvoorbeeld door af te spreken dat jullie niet zullen reageren op een sms of een whatsapp bericht met de vraag of er geld overgemaakt kan worden, maar dat jullie elkaar zullen bellen. Kan je iemand niet bereiken? Maak dan niets over. Stuur de berichten verder ook vooral door naar de politie.
Daarnaast is het altijd verstandig om je accounts (Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter, DigiD etc.) extra te beveiligen om het voor criminelen een stuk moeilijker te maken om jouw gegevens te misbruiken. Voor steeds meer accounts kan je heel makkelijk via de instellingen tweestapsverificatie invoeren door middel van sms of een code. Als je het via een code wil doen bestaan er verschillende opties zoals bijvoorbeeld: Google Authenticator, 2FA Authenticator, Microsoft Authenticator, etc. Vergeet verder ook niet om je voicemail te beveiligen met een code, want ook via jouw voicemail weten cybercriminelen fraude te plegen!
Wat als je toch de sjaak bent?
Het is natuurlijk niet zo dat kwaadwillenden altijd precies jouw gegevens zullen gebruiken, maar er bestaat een reële kans dat ze dit wel doen. Dat is echt flink balen, als jouw zuurverdiende centen opeens in rook zijn opgegaan. En dan niet vanwege de payday borrel…
Waarschuw daarom je ouders en/of grootouders en vertel ze dat zij geen geld moeten overmaken naar een ‘bekende’ nadat zij een whatsapp bericht of smsje hebben ontvangen met de vraag om geld over te maken of om ergens op in te loggen. De criminelen zullen aan de hand van de gelekte gegevens proberen om het vertrouwen van je familie te winnen, waardoor ze het slachtoffer van fraude zullen worden.
Daarnaast is het mogelijk dat je zelf vreemde belletjes en/of berichtjes van “PostNL”, “jouw bank” of zelfs “de belastingdienst” krijgt met de vraag of je even kan inloggen omdat er iets mis zou zijn met je account of omdat je nog een openstaande rekening moet betalen.
Tot slot hebben cybercriminelen tegenwoordig nog een manier om via whatsapp te frauderen. Dit noemen we ook wel whatsapp-kaping en hierbij is het voor criminelen mogelijk om direct vanaf jouw nummer berichten te sturen. Je kan hier lezen hoe ze dat doen.
Wat als je het slachtoffer bent geworden van cybercrime?
Doe op het moment dat je het slachtoffer bent geworden van cybercrime altijd aangifte bij de politie. Bel hiervoor altijd 0900-8844 om een afspraak te maken en zorg ervoor dat je zo veel mogelijk bewijsmateriaal hebt. Informeer in het geval van financiële fraude ook altijd je bank en blokkeer eventuele bankrekeningen.